9512.net
甜梦文库
当前位置:首页 >> >>

《博尔英语阅读 — 中考解析篇》(39页) (全国通用)


本书主要亮点: 应考专项解析 +题型简述 主要提问方式+直通考场 我的单词表+难点讲解 答案解析+ 全文翻译 题型简述+ 主要提问方式 直通考场+ 我的单词表 难点讲解+答案解析 题型简述 直通考场 难点讲解 答案解析

中考解析 《博尔英语阅读·中考解析篇》 博尔英语阅读 中考解析篇
外语教学与研究出版社
Week 1·第 1 周 文学与艺术 应考专项解析 ——提问文章标题或者大意的选择题怎么回答? 一篇文章是一个有机的整体,如果有几个段落,则它们之间都有紧密的联系。每篇文章又有各 自的中心思想, 我们又叫它主题句。 主题句的出现大致分为以下几种情况: (1) 位于文章的首段; (2) 位于文章的尾段; (3)位于文章的中段; (4)贯穿于文章的全文; (5)文章中没有直接表现出来, 要通过深层理解才能找出文章的主题 在抓文章的主题时,我们可以先快速地阅读文章的开头和结尾,再回过头来阅读整篇文章,在 细读和理解全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、科学专业知识进行逻辑思维、 推理、判断,从而获取文章中暗含的信息,最后对文章做出归纳或概括,这对理解全文,把握作者 的主旨和意图有好处。 题型简述 提问文章标题或大意用来考查考生对全文的整体理解能力和深层次的分析、判断、推理和归纳 能力。其题型一般有三种:一种是选择文章的标题或大意;一种是回答文章的标题或大意是什么; 最后一种是判断该句是否是文章的标题或大意 主要提问方式 这类题的主要有下列提问方式: 1. The passage mainly shows us _______. 2. The passage is mainly about _______. 3. The best title of the story is _______. 4. The main idea of the passage is that _______. 5. The story tells us “_______”. 6. The writer is mainly talking about _______. 7. From the passage we can conclude (得出结论) that ________. 8. What do you think the proper title for the passage is? 9. Is …the proper title for the passage? Part One 哪天读完_____________ 用了多少时间____________ 哪天读完 用了多少时间 Passage 1 The famous director of a big and expensive movie planned to film a beautiful sunset over the ocean, so that the audiences could see his hero and heroine in front of it at the end of the film as they said goodbye to each other for ever. He sent his camera crew out one evening to film the sunset for him. The next morning he said to the men, “Have you provided me with that sunset?” “No, sir,” the men answered.
1

The director was angry. “Why not?” he asked. “Well, sir,” one of the men answered, “we’re on the east coast here, and the sun sets in the west. We can get you a sunrise over the sea, if necessary, but not a sunset.” “But I want a sunset!” the director shouted. “Go to the airport, take the next flight to the west coast, and get one.” But then a young secretary had an idea. “Why don’t you photograph a sunrise,” she suggested, “and then play it backwards? Then it’ll look like a sunset.” “That’s a very good idea!” the director said. Then he turned to the camera crew and said, “Tomorrow morning I want you to get me a beautiful sunrise over the sea.” The camera crew went out early the next morning and filmed a bright sunrise over the beach in the middle of a beautiful bay. Then at nine o’clock they took it to the director. “Here it is, sir,” they said, and gave it to him. He was very pleased. They all went into the studio. “All right,” the director explained, “now our hero and heroine are going to say goodbye. Run the film backwards so that we can see the ‘sunset’ behind them.” The “sunset” began, but after a quarter of a minute, the director suddenly put his face in his hands and shouted to the camera crew to stop. The birds in the film were flying backwards, and the waves on the sea were going away from the beach. 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. One evening, the director sent his camera crew out _________. A. to film a scene on the sea B. to find an actor and an actress C. to watch a beautiful sunset D. to meet the audience 2. Why did the director want to send his crew to the west coast? A. Because he changed his mind about getting a sunset. B. Because he was angry with his crew. C. Because he wanted to get a scene of sunset. D. Because it was his secretary’s suggestion. 3. The director wanted to film a sunset over the ocean because ______. A. it went well with the separation of the hero and heroine B. when they arrived at the beach it was already in the evening C. it was more moving than a sunrise D. the ocean looked more beautiful at sunset 4. After the “sunset” began, the director suddenly put his face in his hands ______. A. because he was moved to tears B. as he saw everything in the film moving backwards C. as the sunrise did not look as beautiful as he had imagined D. because he was disappointed with the performance of the hero and heroine 5. Which of the following is NOT true? A. The crew had to follow the secretary’s advice (忠告). B. If you want to see a sunrise, the east coat is the place to go. C. The camera crew wasn’t able to film the scene the first day. D. The director ordered his crew to stop filming the “sunset”. 我的答案: 2. _____ 3. _____ 4. ______ 5. ______ 我的答案: 1. _____ 我的单词表
2

director hero heroine camera crew film provide coast secretary suggest bay studio

[di′rekt?] [′hi?r?u] [′her?uin] [′k?m?r? [film] [pr?′vaid] [k?ust] [′sekr?tri] [′s?d est] [bei] [′stju:di?u] kru:]

n. n. n. n. vt. vt. n. n. v. n. n.

导演 男主角 女主角 摄制组 拍摄 供给;供应 海岸 秘书 建议 海湾 摄影室;录音室

了解这些用法 provide vt. “供给,供应 把…;提供 ,准备, 法律等)规定 供给, (法律等 预防( 供给 供应, ;提供…,准备, 法律等)规定…” vi. “预防(灾害)(为将来) ( 预防 灾害)(为将来 , 为将来) 准备,赡养,抚养” 准备,赡养,抚养 1) provide sth. Sheep provide wool. 羊提供羊毛。 The school will provide tents and food. 学校会提供帐篷和食物。 2) provide sth. for sb. =provide sb. with sth. They provided food and clothes for the sufferers. =They provided the sufferers with food and clothes.他们提供食物和衣服给受难者。 3) provide+that 从句 The contract provides that the rent must be paid monthly. 合同上规定房租必须按月付清。 4) provide for/against sth. You’d better provide for/against an earthquake. 你们最好做预防地震的准备。 5) provide for sb. He had to provide for the large family. 他必须赡养这个大家庭。 The children are well provided for. 孩子们收到妥善照顾。 suggest vt.“(向…)提议 ,建议称 ,提议称 ,暗示 ,使…想起 想起” ( )提议…,建议称…,提议称…,暗示…, 想起 1) suggest sth. to sb. They suggested another development program to the government. 他们向政府提议另一项开发计划。 I suggested a way out to her. 我向她提出一个解决问题的办法。 What does the word “black” suggest to you? “黑”这个词使你联想到什么? The idea suggested itself to his mind.这个念头浮现在他的心中。 2) suggest doing sth. May I suggest going there by train? =May I suggest (that) we (should) go there by train? 我建议大家搭火车去那里如何? She suggested staying there for another day. =She suggested (that) we (should) stay there for another day.
3

她建议在那里再停留一天。 3) suggest+ (that) 从句 (句中通常用虚拟语气:(should)+动词原形) She suggested (that) we (should) have lunch at the new restaurant. =She suggested having lunch at the new restaurant.. 她建议在那家新餐馆吃午饭。 (suggest 作“建议”讲时,用虚拟语气) I suggested that you had a secret understanding with him. 我觉得你跟他心照不宣。 (suggest 不作“建议”讲时,用陈述语气) 4) suggest to sb. + (that) 从句 (句中通常用虚拟语气:(should)+动词原形) I suggested to him that he (should) join the club activity. 我建议他应该参加该俱乐部活动。 (suggest 作“建议”讲时,用虚拟语气) I suggested to him that he (should) do it at once. 我建议他马上就干。 (suggest 作“建议”讲时,用虚拟语气) I suggested to him that this was a good job for him. 我暗示他这对他来说是一份不错的工作。 (suggest 不作“建议”讲时,用陈述语气) 5) suggest sth. The summer suggests our happy days in the South. 夏天使我们想起了在南方的快乐日子。 I only suggest the plan. You decide. 这个计划我只是建议建议,你决定吧。 【注意 suggest that…中的 that 从句并非总是用虚拟语气:表示“建议做某事”时,用虚拟语气;表 注意】 注意 示“暗示,表明…”时,则不用虚拟语气,而用陈述语气。如: Jane’s pale face suggested she was ill, and her parents suggested that she (should) have a medical examination. 简苍白的脸色表明她生病了,她父母建议她到医院做一下检查。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1.A 理解类试题。第一段中“…planned to film a beautiful sunset over the ocean…”和最后一句中 “…to film the sunset for him”说明了行动的目的。 2.C 理解类试题。第五段中“…we’re on the east coast here, and the sun sets in the west”说明了原因。 3.A 细节题。第一段中“so that the audiences could see his hero and heroine in front of it at the end of the film as they said goodbye to each other for ever”说明了原因。 4.B 理解类试题。文章的最后一段说明了原因。 5.D 同上,A、B、C 项的陈述在文章的第前六段都已交待。第七段和第八段的叙述使我们得知 D 项是错误的。 Translation 一部昂贵的大片导演计划在大洋的上空拍摄美丽的落日,以便观众在影片末尾可以看见男女主 人公在夕阳前互道永别。一天傍晚,他派出他的摄制组去拍摄夕阳。 第二天早晨他对摄制组的人说,“你们已经拍摄落日了吗?” 摄制组的人说“先生,没有。” 导演很生气,他问“为什么没有?” “呃,先生”其中一人回答道,“我们在东海岸,而太阳在西边落下。如果有必要的话,我们可以 在海上给你拍到日出,但拍不到落日。” “但我要的是落日!”导演吼道,“到飞机场去,乘坐下一趟班机去西海岸给我拍落日。” 就在那时,一个年轻的秘书想出了一个办法。“你们为什么不拍摄日出,然后往后倒呢?这样它 看起来就像落日了。”她建议道。 导演说“这是一个好主意!”于是他转过头来对摄制组的人说,“我要你们明天把海上美丽的日出 给我拍下来。”
4

第二天清晨摄制组出去了,他们在美丽的海湾中心把海滩上美丽的日出拍下来了。九点钟时, 他们把拍摄的日出送到了导演那里。“先生,给,”他们边说边把拍摄的带子交给了导演,导演对此很 满意。 他们所有人都走进了录音室。“好啦,”导演解释道,“现在男女主人公将要道别了。把把胶片往 后倒,这样我就能他们背后的‘落日’了。” ‘落日’开始了,但是十五秒之后,导演双手捂着脸,大声叫摄制组停。 胶片中的鸟正在往后飞,海浪也在从海滩上往下退。 Passage 2 Claude and Louris are “giraffes”. So are police officers Hankins and Pearson. These men and women don’t look like giraffes; they look like you and me. Then, why do people call them “giraffes”? A giraffe, they say, is an animal that sticks its neck out, can see places far away and has a large heart. It lives a quiet life and moves about in an easy and beautiful way. In the same way, a “giraffe” can be a person who likes to “stick his or her neck out” for other people, always watches for future happenings, has a warm heart for people around, and at the same time lives a quiet and beautiful life himself or herself. “The Giraffe Project” is a 10-year-old group which finds and honors “giraffes” in the US and in the world. The group wants to teach people to do something to build a better world. The group members believe that a person shouldn’t draw his or her head back; instead, they tell people to “stick their neck out” and help others. Claude and Louris, Hankins and Pearson are only a few of the nearly 1,000 “giraffes” that the group found and honored. Claude and Louris were getting old and they left their work with some money that they saved for future use. One day, however, they saw a homeless man looking for a place to keep warm and they decided that they should “stick their neck out” and give him some help. Today, they lived in Friends’ House, where they invite twelve homeless people to stay every night. Police officers Hankins and Pearson work in a large city. They see crimes every day and their work is sometimes dangerous. They work hard for their money. However, these two men put their savings together and even borrowed money to start an educational center to teach young people in a poor part of the city. Hankins and Pearson are certainly “giraffes”. 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. Which of the following is true? A. Some of the people around us look like giraffes. B. Giraffes are the most beautiful animal in the world. C. “Giraffes” is a beautiful name for those who are ready to help other people. D. A “giraffe” is someone who can stick his neck out and see the future. 2. “The Giraffe Project” is a group _____. A. of police officers B. which appeared ten years ago C. of ten-year-old children D. which takes care of children 3. People call Claude and Hankins “giraffes” because they _____. A. do what is needed for a good world B. are not afraid of dangerous work C. found a home for some homeless people D. made money only for other people 4. What does “The Giraffe Project” do? A. It tells people how to live a quiet life. B. It helps the homeless and teaches the young people. C. It tries to find 1,000 warm-hearted people in the US.
5

D. It shows people what their duty is for a better world. 5. The passage mainly tries to tell us _____. A. what giraffes are like B. what the Giraffe Project is C. why Claude, Louris, Hankins and Pearson are called “giraffes” D. what we should do for a better world

我的答案: 我的答案:
我的单词表

1. _____

2. ______

3. ______

4. ______

5. ______

giraffe stick project honor crime educational

[dji′rɑ:f ] [stik] [′pr d ekt] [′ n?] [kraim ] [ edju:′keit∫?nl]

n. vt. n. vt. n. adj.

长颈鹿 伸出 工程 表彰 犯罪 教育的

了解这些用法 stick n. “棒,棍,拐杖 拐杖” 棒 He put a stick into the ground to mark the point. 他在地上插了一根棒子,作为那个地点的记号。 This is his walking stick. 这是他的拐杖。 vt. “伸出 ;突出 伸出…;突出” 伸出 1) stick out sth. 伸出某物 The boy stuck hid tongue out at me. 那个男孩对我伸舌头。 Don’t stick your head out of the car window. 切勿把头伸出车窗。 2) sb./sth. stick out 突出,醒目,显眼,伸出来 The others on the football team are good, but Jack really sticks out. 该队的其他队员虽然也很好,但杰克是他们当中出类拔萃的。 The house stuck out because of its colour. 那所房子因为其颜色而引人注目。 Tom’s front teeth stick out. 汤姆的前牙向前突出。 3) stick out for sth. 坚持要/索取某物;对某物的要求不让步 They will stick out for every penny to which they feel they are entitled. 他们坚决要求拿到他们认为应得的每一分钱。 4) stick out a mile 显而易见;一目了然 It sticks out a mile that the government will call an early election. 很显然政府将提前选举。 5) stick out against sth. 坚决反对某事 The trade unions are continuing to stick out against the government’s wage and price controls. 工会在继续反对政府对工资和物价的控制。 6) stick one’s neck/chin out 惹祸;自找麻烦;冒险 George is always sticking his chin/neck out by saying something he shouldn’t.
6

乔治总是说些不该说的话而惹上麻烦。 honor Un.“名誉,名声,面子,敬意,道义心”; Cn. “光荣的人或物 名誉,名声,面子,敬意,道义心 ; 光荣的人或物” 名誉 光荣的人或物 The players competed for the honor of their country. 运动员们为了他们祖国的荣誉而竞争。 We should show honor to old people. 我们应该向老人表示敬意。 He is a man of honor. 他是一个有道义心的人。 She is an honor to our school. 她是我们学校的光荣。 It is a great honor to receive that prize. 能拿到那个奖是无上的光荣。 vt. “给予某人荣誉 光荣;对某人表示敬意;尊敬某人 给予某人荣誉/光荣 给予某人荣誉 光荣;对某人表示敬意;尊敬某人” Would you honor us by visiting/with a visit?=We would be honored if you would visit us. 倘蒙光临我们实不胜荣幸之至。 He has honored me with a visit. 承蒙他来接见了我。 She is honored as a model worker. 她被尊为劳动模范。 1) do sb. honor=do honor to sb. 对某人表示敬意;成为某人的荣誉 He did honor to the great dead.=He did honor to the great dead. 他向伟大的死者致敬。 His contributions to science do honor to our country. 他在科学上的贡献为我们国家争光。 2) do sb. the honor of doing sth. 给予某人做某事的荣誉;给予某人做某事的面子 Will you do me the honor of dining with me tonight? 我是否有此荣幸请你今晚与我一起吃晚餐? He did me the honor to dine with me. 他给予我面子,同我一道进餐。 3) have the honor of doing/to do sth. 有做某事的荣誉 May I have the honor of doing so? 我可以这样做吗? May I have the honor to dance with you? 我有荣幸与你跳舞吗? 4) in honor of 向某人表示敬意;为了招待某人;为了纪念某人 We shall give dinner in honor of him. 我们将设宴招待他。 There is a party tonight in honor of our new president. 为了庆祝新总经理就任,今晚有个聚会。 5) on one’s (word of) honor 以某人的名誉担保 It is true on my honor. 我以我的荣誉担保这是真的。 6) put sb. on his honor 使某人保证 We should do something to put the students on their honor not to cheat in examinations. 我们应该采取措施使学生们保证在考试中不作弊。

7

检验你的对与错: 检验你的对与错: 1.C 从短文的第一、二两段可知“长颈鹿”是送给那些乐于助人的人的美名。 2.B 从短文的第三两段可知“长颈鹿工程”是十年前出现的。 3.A 从短文的第三、四、五三段可知,克劳德和汉金斯被人称之为“长颈鹿”是因为他们不惜牺牲自我 的利益来帮助他人,为人类营造一个更加美好的世界。 4.D 从短文的第三段可知,“长颈鹿工程”是想让人们知道自己的职责就是营造一个更加美好的世界。 5.C 这是一道分析推理题,只有通读全文,反复体会作者的意图方能得出答案。 Translation 克劳德和路瑞丝是"长颈鹿"。警官汉金斯和皮尔逊也是。这些男人和女人看起来并不像长颈鹿; 他们看起来就像你和我一样。那么,人们为什么叫他们为"长颈鹿"呢? 人们说长颈鹿,是一种伸出脖子,能看得远,有着宽阔胸怀的动物。它过着宁静的生活,以从 容和优雅的姿势到处活动。同样地,"长颈鹿"有时可能是一个为他人伸出脖子,总是留意将来事情的 人,对在周围的人们有着一颗爱心,同时自己过着住宁静而又优美的生活。 “长颈鹿工程”是一个有 10 年历史的团体,它在美国和世界上发现和表彰“长颈鹿”似的人。这个 团体想要教人们做某些事情来建造一个更加美好的世界。这些团体成员们认为人不应该缩着头;相 反他们叫人们伸出脖子来帮助别人。克劳德和路瑞丝是这个团体发现和表彰的近 1000 个“长颈鹿”中 的少数几个人。 克劳德和路瑞丝年纪渐渐大了,他们带着原来存下来以备将来之用的钱退休了。然而,有一天 他们看见一个无家可归的人在找地方取暖,他们就决定他们应该伸出脖子来帮助他。如今,他们住 在“朋友之家”,在那儿他们每天邀请 12 个无家可归的人住那里。 警官汉金斯和皮尔逊在一座大城市里工作。他们每天看见犯罪,他们的工作有时是危险的。为 了钱,他们努力工作。然而,他们俩把他们的储蓄放在一起,甚至借钱创办了一个教育中心来教这 个城市里贫困的年轻人。汉金斯和皮尔逊当然也是“长颈鹿”。

Passage 3 My first exposure to photography was 25 years ago. I was a freshman in college, looking for an interesting elective class, so I picked Basic Photography. I loved it so much, I ended up taking every photography class they offered. For years my primary interest in life was photography. I worked in a camera store. I did portraits on the side. I worked two seasons for the National Park Service and tried to work photography and video production into my duties. I got a job as a newspaper photographer so I could shoot every day. And when I wasn’t working, I did landscape photography. If anything rivaled my love for photography, it was my love of the outdoors. So when I took a holiday, I went camping and hiking. My favorite places to visit were Yellowstone, Grand Tetons, the San Juan Mountains of southwest Colorado, Death Valley, and Monument Valley. Heck, just about anywhere wild in the wide, open west. While working as a newspaper photographer for The Californian in Temecula, California in 1988-1990, I discovered the Santa Rosa Plateau Ecological Reserve, a 6000-acre Nature Conservancy preserve. This gorgeous area of undeveloped grasslands and rolling, oak-studded hills is just a few miles from the city. I adopted it as my nearby wilderness retreat, usually turning to it for peaceful hikes, wildlife watching and photography. 直通考场 Read the passage and complete the sentences: 1. I have taken photos __________. 2. What I love to do most in life is to _______.
8

3. “I did portraits on the side.” means that ________. 4. The Santa Rosa Plateau Ecological Reserve is covered with _______. 5. The best title of the passage is probably “_______”.

我的答案: 我的答案:
我的单词表

1. _____

2. _____

3. _____

4. ______

5. ______

exposure freshman elective Basic Photography primary shoot landscape rival Grand Tetons the San Juan Mountains Colorado Monument Valley the Santa Rosa Plateau ecological reserve acre conservancy gorgeous area rolling oak-studded adopt retreat

[ik′sp?uз?] [′fre∫m?n] [i′lektiv] [′beisik f?′t gr?fi] [∫u:t ] [′l?ndskeip] [′raiv?l] [gr?nd ′tetnz] [′raiv?l] [′k l rɑ:d [′m n ju:m?nt ] ′v?li] [′praim?ri ]

n. n. adj. n. adj. vt. n. vt. n. n. n. n. n. adj. n. n. n. adj. n. adj. adj. vt. vi.

(摄影的)曝光 (大学)新生 选修的 基础摄影学 主要的 拍摄 风景、景色 同…抗衡/竞争 壮丽的特顿山脉 圣胡安山 科罗拉多 纪念谷 圣罗莎高原 生态学的 保护区 亩 保护 华丽的 地区 起伏的 长满橡树的 采用 退却;撤退

[s? nt? ′r?uz? ′pl? t?u] [ek?′l dзik?l] [ri′z?:v] [′eik?] [k?n′s?:v?nsi] [′g : dз?s ] [′ε?ri?] [′r?u li?] [?uk ′st^did] [? ′d pt] [ri′tri:t]

了解这些用法 retreat vi. (从…向…)撤退;后退;倒退;退却; 从…)退居;退缩 撤退; (从 )退居; 从 向 撤退 后退;倒退;退却; ( 1) retreat from…to… The defeated troops were forced to retreat to the coast. 败军被迫撤退至海岸。 I wish I could retreat to an uninhabited island. 但愿我能到无人岛去隐居。 2) retreat into silence 闭口不说话 3) retreat from a controversy 放弃争论 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. for 25 years 由 My first exposure to photography was 25 years ago.可知答案。 2. take photos/photographs 由 For years my primary interest in life was photography.可知答案。
9

3. I made portraits as a part-time job. 根据词组 on the side 的含义可知答案。 4. undeveloped grasslands, and rolling, oak-studded hills 由 This gorgeous area of undeveloped grasslands and rolling, oak-studded hills is just a few miles from the city.可知答案。 5. My photography 根据对全文的整体理解可知答案。 Translation 对摄影学而言那我拍摄的第一张照片是 25 年以前。那时我是一名大学新生,正在寻找一门有趣 的选修课,因此我就挑选了基础摄影学。我非常喜欢这门课,我上完了他们提供的每一节摄影课。 多年来,我生活中的主要兴趣就是摄影。我曾经在一家照相器材商店工作,同时我以做肖像为副业。 我曾经在国家公园服务公司工作了两个季度,并且设法把摄影和录像制作纳入我的工作职责。后来 我在一家报社当了摄影记者,因此我每天都可以拍摄了。当我不工作时,我就拍摄风景。 如果说有什么可与我对摄影的喜爱相匹敌的话,那就是户外活动。因此当我度假时,我常去露 营和徒步旅行。我最喜爱去的地方是黄石,壮丽的特顿山脉,科罗拉多沙漠西南部的圣胡安山,死 亡谷和纪念谷。真见鬼,全是西部广袤的野生地。 1988~1990 年我在加里福尼亚特墨科尤勒给《加里福尼亚报》当摄影记者时,就发现了圣罗莎 高原生态的保护区,一个 6000 亩自然保护区。这个耀眼的地区到处是不发达的牧场,绵延起伏的、 长满橡树的小山,离市区仅仅只有几英里。当我从附近荒野地退出的时候,我常用它来做宁静的徒 步旅行,观赏野生动物和摄影。 Part Two 哪天读完_____________ 用了多少时间____________ 哪天读完 用了多少时间 Passage 1 First Frenchman: I once heard someone shout, “Look out.” I put my head out of a window and a bucket of water fell on me. It seems that “Look out” may mean “Don’t look out.” Second Frenchman: I was once on a ship and heard the captain shout, “All hands on deck. I put my hands on the deck and someone walked on them.” Third Frenchman: I once went early in the morning to the doctor’s and his nurse came to the door and said, “He’s not up yet. Come back in half an hour.” When I went a second time for him, she said, “He’s not down yet.” I had to go away again. Later I thought the doctor should be in the house in the evening, so I went there once more. “Oh, how sorry I am! He’s not in! I’d better tell him to wait for you if you could come tomorrow.” said the nurse. “Well! He’s not up, he is not down, and he is not in. Please tell me where he stays!” I said angrily. 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. When the first Frenchman heard someone shout “Look out.” here “Look out” means “____”. A. Put your head out B. Take care C. Hurry up D. Help me 2. When the captain shouted “All hands on deck.” what he meant is _____. A. to put your both hands on deck B. to put up your hands C. to give your hands to me D. that “All the sailors (船员) on deck” 3. When the nurse said “He’s not up yet.” she meant that _____. A. he has not stood up yet B. he has not yet got up C. he has not woken up yet D. he has not yet come downstairs 4. When the third Frenchman went back for the second time, the doctor _____. A. was still in an upstairs room B. was reading C. was having his breakfast D. was washing himself 5. Which do you think is the best title (标题) for the passage ? A. Three Frenchmen B. Three French Stories
10

C. What a language!

D. The English Language 2. ______ 3. ______ 4. ______ 5. ______

我的答案: 我的答案:
我的单词表

1. _____

bucket deck

[′b^kit] [dek]

n. n.

水桶;吊桶 甲板

了解这些用法 look out “当心 当心” 当心 Look out! The road is full of holes. 小心! 路上尽是坑。 Look out or you will catch cold. 当心,否则你会感冒。 look out of… “朝……外看 外看” 朝 外看 Sam often looks out of the window when he is at school. 萨姆在上学期间常朝窗外看。 hand“人手;工人,人员;船员 人手; 人手 工人,人员;船员”(以人体的部分表示整个人是英语中的一种修辞手法,即提喻) all hands 全体人员 a green hand 生手 He is a good hand at tennis. 他是打网球的好手。 The factory is short of hands. 这家工厂缺乏工人。 He’s not up yet. =He hasn’t got up yet. 他还没起床。 他还没起床。 He’s not down yet.=He has got up, but he still hasn’t gone downstairs. 他还没下楼来。 他还没下楼来。 He’s not in.=He is not at home. 他不在家。 他不在家。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. B 这是一道理解题,由第一段可知答案。 2. D 同上,由第二段可知答案。 3. B 由习语 He’s not up yet.的含义确定答案。 4. A 由习语 He’s not down yet.的含义确定答案。 5. C 这是一道理解推理题,通读全文后确定文章的标题。文章选取了英语中几个典型的非字面含义 的词和句,反映了本文的主题“好怪的语言”。 Translation 第一个法国人: 我曾经听到某人大叫," Look out "。我将我的头伸出窗子,一桶水竟然倒在我 的身上。好像" Look out."可能意味着“不要朝外看”。 第二个法国人:我曾经在船上听见船长大声叫道," All hands on deck. "。 我把手放在甲板上, 有人竟然踩在我的手上。 第三个法国人:有一次,一大清早我就到医生的诊所去,他的护士来到门口说,“He’s not up yet. 过半个小时后来。”当我再次来找他时,护士说,“He’s not down yet.”我只好又走了。后来,我想大夫 晚上应该在家,所以我再次去那里。“噢,真对不起!He’s not in!”如果你明天来的话,我最好叫他等 你。”护士说。“唉,他不在上面,他不在下面,他不在里面。请告诉我,他到底在哪里?”我生气地 说。 Passage 2 I shook hands with my father in the truck, and for a long time he looked straight ahead and didn’t say a word. But I knew he was going to say a little to me. “I can’t tell anything,” he finally said. “I never went to college, and none of your brothers went to college. I can’t say don’t do this and do that, because everything
11

is different and I don’t know what is going to come up. I can’t help much with money either, but I think things will work out. ” He gave me a new check-book. “If things get pushing, write a small check. But when you write one, send me a letter and let me know how much. There are some things we can always sell.” In four years all the checks I wrote were less than a thousand dollars. My part-time jobs such as reading to the blind student and sitting with the teachers’ kids filled in the financial gaps. “You know what you want to be, and they’ll tell you what to take,” my father went on. “When you get a job, be sure it’s honest, and work hard.” I knew that soon I would be alone in the big town, and I would be missing the cool winds and a life where your thinking was done for you. Then my dad reached down beside his seat and brought the old, broken Bible that he had read so often, the one he used when he wanted to look something up in a friendly quarrel with one of the neighbours. I knew he would miss it. I knew, though, that I must take it. He didn’t say read this every morning. He just said, “This can help you if you will let it.” Did it help? I got through college without being a burden on the family. I have been able to make money since. 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. What is the writer’s main purpose (目的) in writing this passage? A. To tell the readers his life story. B. To tell people what kind of person his father was. C. To let people know how poor he was. D. To tell the readers what present he got from his father. 2. Why did the father not ask his son not to do this and do that? A. Because he felt quite confident of him. B. Because he was born from a poor family. C. Because he was a man of few words. D. Because he didn’t want to be much too strict with him. 3. What would someone learn from this passage? A. How to live by oneself. B. How to stand on one’s own feet. C. What a good father should do. D. What the self-important is like. 4. What may be the proper Chinese for the underlined part in the passage? A. 闲暇时光. B. 学费. C. 经济不足. D. 精神空虚. 5. What kind of book did the Bible seem to be to the writer’s father? A. It was a book which told you how you should get on well with others. B. There were many good examples for you to copy in it. C. It was a book that told you how to get a good job and a good future. D. It was a good book that could help you when you were in trouble.

我的答案: 我的答案:
我的单词表

1. _____

2. ______

3. ______

4. ______

5. ______

check-book honest burden

[′t∫ek buk] [′ nist] [′b?:dn]

n. adj. n.

支票簿 诚实的 负担

了解这些用法 sit with sb. “与某人一起坐;服侍,看护(病人) 照顾,陪伴(小孩等)” 与某人一起坐; ;照顾 与某人一起坐 服侍,看护(病人) 照顾,陪伴(小孩等) ; I refuse to sit with that rude woman at the same table. 我拒绝同那个粗野的女人坐在同一张餐桌旁。 Yesterday evening Mary sat with a friend’s baby.=Yesterday evening Mary looked after a friend’s baby. 昨 晚玛丽帮助朋友照看婴儿。
12

检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. D 这是一道深层理解题,读完全文,体会作者意图后确定答案。 2. A 根据第一段以及对全文的总体理解可知答案。 3. B 这是一道深层理解题,读完全文,根据第一、二段和最后一段可知答案。 4. C 根据第三段和上下文,可以推测出本题的答案。 5. D 根据第四段和西方文化背景知识可知答案。在西方人的眼中, 《圣经》是人在遭受苦难时的心灵 抚慰剂。 Translation 我在卡车里和父亲握手,很久他两眼直视前方很久,一言不发。但是我知道他要对我说点什么。 “我无法预言任何事情”,他最后说。“我从未上过大学,而且你的兄弟们没有一个上过大学。我也不 能说不做这,不做那,因为任何事情都不同,我不知道将来会发生什么。在钱方面我也帮不了多大 的忙,但是我认为事情总会过去的”。 他给了我一本新支票簿,“如果情况开始吃紧,填写一张小支票。但是当你写支票的时候,要给 我寄一封信并且让我知道支票上的钱是多少。我们总是有能出售的一些东西。”在四年里,我填写的 支票总数不超过一千元。我的兼职工作如念书给一个盲童听和照顾老师们的孩子填补了我的经济不 足。 “你知道你想要当什么,而且人们也会告诉你从事什么职业,”父亲继续说,“当你一旦得到一份 工作,一定要诚实,努力工作。”我知道在这个大城市里不久我就将孤身一人,并且我将怀念留在记 忆中的凉风和生活。 后来爸爸在他的座位旁低下身来取出那本又旧又破的圣经,这本书他经常读,当他与哪个邻居 发生友善的争执时,他总想在里面查阅点东西。尽管我知道他舍不得这本书,但我得接受它。 他并没说每天早晨你要读这本书。他只是说“如果你想让它帮你的话,它会帮你的。” 它会帮助我吗?我大学读完了,没有给家里增添任何负担。从那时起,我就能赚钱了。 Passage 3 Women’s fashions change more rapidly than men’s. In the early 1990’s, all women wore their skirts to the ankle. Today, some skirts are even longer than before, but some are very short. Women’s shoes have also gone through all sorts of boots for women were very common at the beginning of this century. Then for years, they were not considered fashionable. Today, they’re back again in all colours, lengths and materials. In fact, today’s women can wear all types of clothes on almost any occasion. While all of these changes were taking place in women’s fashions, men’s clothing remained almost the same until a few years ago. And, in fact, most men are still dressed in the kinds of clothes they used to wear. 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. What kind of skirts do women like to wear today? A. Long skirts. B. Short skirts. C. Both long skirts and short skirts. D. Neither long skirts nor short skirts. 2. Now boots are considered ______now. A. fashionable B. unfashionable C. uncommon D. fit for girls most 3. When today’s women go to the party, they wear _______. A. skirts down to the ankle B. red long boots C. long skirts and short boots D. any kinds of clothes they like 4. Men’s fashions _______. A. are changing fast these years B. have changed as well C. keep unchanged D. change as women’s fashions do 5. The passage tries to tell us _______. A. boots for women have been thought fashionable since 1900 B. women’s shoes are back again in all colours, length etc.
13

C. today men are dressed in the kinds of clothes they used to wear D. fashions for clothes, shoes and so on always change 我的答案: 2. ______ 3. ______ 4. ______ 我的答案: 1. _____ 我的单词表 fashion rapidly ankle sort boot fashionable length type occasion [′f?∫n] [′r?pidli] [′??kl] [s :t] [bu:t] [′f?∫n? bl] [le?θ] [taip] [?′keiЗn] n. adv. n. n. n. adj. n. n. n.

5. ______

时尚;流行时装 快速地 脚踝 种类 靴子 流行的;时髦的 长度 种类 场合

了解这些用法 go through 1)通过 经过(某场所 不可用被动语态)(法案等)通过(议会) 通过, 动语态)(法案等 通过 经过(某场所, 不可用被动语态 ; 法案等)通过(议会) Can the table get through the door? 那张桌子能过得了那扇门吗? The thread goes through the eye of the needle. 线穿过针眼。 It would take far too long to go through all the propositions. 要把全部提案逐条进行审议,需花太多时间。 The bill went through at last. 议案终于被通过。 2)经历(痛苦的事) 经历( 经历 痛苦的事) go through thick and thin 备尝艰辛;经过种种困难 He said he would go through fire and water for me. 他说为了我他愿意赴汤蹈火。 The poor girl has gone through such a lot since her parents died. 那个可怜的少女自从父母过世之后经历了许多苦难。 3)(详细地)调查;对查看一遍;遍搜(某地点) (详细地)调查;对查看一遍;遍搜(某地点) She went through the room but couldn’t find the missing ring. 她搜遍了整个房间还是找不到失落的戒指。 4)(把金钱等)用完,耗尽 (把金钱等)用完, In less than six months he went through his savings of a lifetime. 在不到六个月的时间里,他把一生的积蓄用光了。 5) 修完(课程) 参加(考试等) 修完(课程) 参加(考试等) ;参加 ; He went through college with honors. 他以优异的成绩修完大学课程。 I have to go through the final examination before I can leave school. 我得参加期末考试后才能离校。 6) 磨损;磨破;穿破 磨损;磨破; The bottom of the bucket has gone through.
14

这只桶的底磨破了。 The boy goes through two pairs of shoes a year. 那男孩一年要穿破两双鞋! take place vi.(事情)发生,产生;举行(活动) 举办 ,举办 (事情)发生,产生;举行(活动) , The contest/wedding took place yesterday. 昨天举行了比赛/婚礼。 Where did the accident take place? 事故发生在什么地方? ▼take place 多用于表示预先决定的事情,不可用于被动语态;happen 多表示突然发生的事情。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. C 这是一道考查细节的题,根据 Today, some skirts are even longer than before, but some are very short.确定答案。 2. A 这是一道理解题,根据对 Women’s shoes have also gone through all sorts of boots for women were very common at the beginning of this century. Then for years, they were not considered fashionable. Today, they’re back again in all colours, lengths and materials.的理解,确定答案。 3. D 这是一道考查细节的题,根据 In fact, today’s women can wear all types of clothes on almost any occasion. 确定答案。 4. B 这是一道理解题,根据对 men’s clothing remained almost the same until a few years ago 的理解--男人的服饰在最近几年才开始变化,确定答案。 5. D 这是一道考查文章主题的题,根据对全文的整体理解和判断,确定答案。 Translation 女人时装比男人时装的变化更快。在 20 世纪 90 年代初,所有女人穿的裙子长到她们的脚踝。 如今,一些裙子比以前更长,但是有些却非常短。女人的鞋子也变成了各式各样的靴子,因为在本 世纪初女人就已经常抛头露面了。然而多年以来,人们并未被认为它们流行。如今的鞋子在颜色、 长度和面料上又都沿袭以前的样子了。事实上,如今的女人几乎可以在任何场合下穿各种各样的服 装了。女人的服装在发生变化,而男人的服装直到几年前还几乎保持着原样。事实上,绝大多数男 人还穿着他们以前常穿的几种类型的服装。 Part Three 哪天读完_____________ 用了多少时间____________ 哪天读完 用了多少时间 Passage 1 Some people are never right. They never have good luck. They usually do the wrong thing and say the wrong thing. And even though what they say and do is OK, they say it or do it at the wrong time. So these people always have problems. They often break glasses. They sometimes miss buses or trains. Mr Neff is different. He is always right. He is never wrong. He usually has good luck. He hardly has problems. He never misses buses and trains. Even though he really misses them, it is always the fault of the buses and the trains. Mr Neff knows almost everything. He doesn’t ask questions. He answers questions. He never says “I don’t know”. I don’t know Mrs Neff. It seems that not many people know her. I sometimes was to know something about her. Is she always right? Or maybe she is always wrong? Does she often break glasses or miss buses and trains? Does she have problems? I really want to know! 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. What kind of man is Mr Neff?
15

A. He’s cleverer than other people. B. He does everything better than his friends. C. He’s the luckiest man in the world. D. He is pleased with himself. 2. The writer really thinks that _______. A. Mr Neff is always right B. Mr Neff usually has good luck C. Mr Neff almost knows everything D. it’s the fault of buses and trains when he misses them 3. Which of the following do you think is true of Mrs Neff? A. She perhaps listens to her husband in everything. B. She perhaps doesn’t agree with her husband. C. She perhaps feels strange to be so lucky. D. She is very happy to have a lucky husband. 4. Which of the following do you think is right? A. The writer finds Mr Neff hard to understand. B. The writer doesn’t know where the Neffs live. C. No one knows who Mrs Neff is. D. The writer doesn’t like Mr Neff. 5. This passage tries to tell us ______. A. we must try to follow Mr Neff B. we can not always be lucky C. we don’t have to worry when we miss buses or trains D. we’d better ask Mr Neff for help when we’re in trouble

我的答案: 我的答案:
我的单词表 fault

1. _____

2. ______

3. ______

4. ______

5. ______

[f :lt]

n.

过错;过失

检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. D 这是一道属于深层理解方面的推理题,从文章的第二、三两段,我们可以看出 Mr Neff 是一个 十分自满的人。 2. B 这是一道考查细节的题,从 He usually has good luck.可知答案。 3. A 这是一道属于深层理解方面的推理题,从文章的第四段,我们可以猜想,Mr Neff 的运气那么 好,又十分自满,如果 Mrs Neff 没有她丈夫那么好的运气的话,她肯定是对丈夫言听计从。 4. D 这是一道属于深层理解方面的推理题, 考查作者对 Mr Neff 的态度, He never misses buses and 从 trains. Even though he really misses them, it is always the fault of the buses and the trains.我们可以 推断作者对 Mr Neff 什么反感,使用的是一种讥讽的语言。 5. B 这是一道考查文章主旨的题目,通过对全文的整体理解,和作者对 Mrs Neff 情况的种种猜想, 我们可以推断出主旨---我们不可能总是幸运的。 Translation 有些人从来没对过。他们从来就没有好运。他们经常做错事,说错话。即使他们说的和做的是 对的,他们说的或做的时候也不对。因此,这些人常遇到麻烦。他们常打破玻璃杯子,错过公共汽 车或火车。 尼夫先生则不同。他总是对的。他从来没有错过。他通常都有好运。他几乎没有麻烦。
16

他从来没有错过公共汽车和火车。即使他真的错过了,那也都是公共汽车和火车的过错。 尼夫先生几乎什么都通晓。他从不问问题。他只是回答问题。他从不说“我不知道。” 我不认识尼夫夫人。似乎认识她的人很少。我有时想了解一点关于她的情况。她总是对的吗? 或者也许她总是错的吗?她常打破玻璃杯子或者错过公共汽车和火车吗? 她有麻烦吗?我真的想知道。 Passage 2 A Russian, a Cuban, an American businessman and an American lawyer were on a train traveling across England. The Russian took out a large bottle of vodka, gave each of the men a drink and then threw the rest half bottle of vodka out of the window. “Why did you do that?” asked the American businessman. “There’s too much vodka in my country,” said the Russian, “And really we have more than we will ever use.” A little later, the Cuban passed around fine Havana Cigars. Then he threw his out of the window. “I thought Cuba is not a rich country,” the businessman said. “But you threw that very good cigars out of the window!” “Cigars,” the Cuban answered, “are the cheapest in my country. We have more of them than we know what to do with.” The American businessman sat quietly for a moment. Then he got up, caught the lawyer by the arm and threw him out of the window. 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. Vodka is a kind of ______. A. treasure(宝) B. alcohol(酒) C. food D. medicine 2. The Russian and the Cuban both wanted to _______. A. tell the businessman what their countries are rich in B. prove(证明)that they were rich C. ask the two Americans to visit their countries D. make the businessman happy 3. When the businessman said “I thought Cuba is not a rich country. ”, he meant “_______”. A. Russian is richer than Cuba B. America is richer than Cuba and Russia C. You shouldn’t threw that very good cigar away D. Do you have more cigars than me? 4. What did the businessman want to say by throwing the lawyer out of the window? A. I want to buy some vodka. B. We have too many lawyers in my country. C. I’ll go to Cuba and do some business of cigars. D. If you need lawyers, come to America. 5. Which do you think is the best title for the passage? A. Traveling across England B. Four Rich Men C. You’re Wasting Too Much D. There’s Too Much

我的答案: 我的答案:
我的单词表

1. _____

2. _____

3. _____

4. ______

5. ______

Cuban lawyer cigar

[′kju:b?n] [′l :j?] [si′ gɑ:]
17

n. n. n.

古巴人 律师 雪茄

检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. B 这是一道考查生活常识的题,伏特加是俄罗斯的一种烈性酒。 2. A 这是一道考查文章细节的题,根据文章第一、四两段可以确定答案。 3. C 这是一道考查文章细节的题,根据文章第五段可以确定答案。 4. B 这是一道考查推理的题,根据对文章的整体理解,可以确定答案。 5. D 这是一道考查推理和归纳的题,根据对文章的整体理解,可以确定文章的标题是---太多了。 Translation 有一位俄国人、一位古巴人、一位美国商人和一位美国律师乘火车在欧洲旅行。俄国人拿出一 大瓶伏特加酒,给同伴们每人倒一杯,然后把剩余的半瓶扔出了窗外。 “你怎么这么干?”美国商人问。 “伏特加酒在我们国家多的是,”俄国人说,“其实,在我们那儿多得永远喝不完。” 过了一会儿,古巴人拿出上好的哈瓦那雪茄分给每人一支,他自己那支只抽了几口就扔出了窗 外。 “我原以为古巴的经济不景气,”那个美国商人说,“可是你把好好的一支烟给扔了。” “雪茄嘛,”古巴人回答,“在我们国家最便宜,多得我们都不知道该怎么办了。” 这位美国商人一声不响地坐了一会儿,然后站起来,抓起律师,把他从窗口扔了出去。 Passage 3 In a classroom in any country, the teacher teaches more than art or history or language. He or she teaches what is known as the “hidden course” ---the culture of that country. In a society such as the United States, people with different history, culture and language join together and think highly of individualism. Their education as a part of the society, also think of this greatly. Teachers try to make each student special. Students do not have to remember a lot of information; instead, they work alone and find answers by themselves. There is often a discussion in the classroom. At an early age students learn to have their own ideas. Their education encourages personal thought. The importance is put on how to arrive at an answer and not simply to get the correct answer. In most Asian countries, the people have the same languages, history, and culture. Perhaps for this reason, the education there shows society’s ideas in group goals rather than individualism. Children in China and Japan often work together and help each other on homework. In the classroom, the teacher often teaches in a public way. He says, and the students listen. There is not much discussion. Instead, the students repeat rules or information that they have been taught in order to keep them in mind. In many ways these differences come from different educational psychology. In Western countries teachers make it easier for the students to learn for themselves. In the Eastern, however, teachers often feel that their job is to pass knowledge to students, or the students can’t learn anything. 直通考场 Read the passage and answer the following questions: 1. What is the “hidden course” according to the passage? 2. What do American teachers do in class? 3. What do Asian teachers do in class? 4. What’s the main difference in education between the East and the West? 5. What do you think the proper title for the passage is? 我的答案: 2. ______ 3. ______ 4. ______ 5. ______ 我的答案: 1. _____ 我的单词表

18

culture individualism society psychology

[′k^lt∫?] [indi′vidju?liz?m] [s?′sai?ti] [sai′k l?dзi]

n. n. n. n.

文化 个人主义 社会 心理学

了解这些用法 culture n. 1) C U“文化 文化” 文化 ancient Greek culture 古希腊文化 the cultures of European countries 欧洲诸国的文化 A university is a center of culture. 大学是文化的中心。 2) U“教养,教化; 身心的)修炼,教育 教养, (身心的 教养 教化; 身心的)修炼,教育” ( a man of culture 有教养的人 acquire culture 得到教育 moral culture 德育 physical culture 体育 3) U“栽培;养殖 ; C U “(细菌的)培养;培养菌 栽培; 栽培 养殖”; (细菌的)培养;培养菌” bulb culture 球根栽培 bee culture 养蜂 the culture of pearls 珍珠养殖 society“社会 社会” 社会 1) C U“(人类)社会, 特定的)社会 (特定的 (人类)社会, 特定的)社会” ( a member of society 社会的一员 a history of modern society 近代社会史 middle-class society 中层社会 Western society 西方社会 He was thought to be a danger to society. 他被认为是社会的危险人物。 2) C 协会,俱乐部,公会 协会,俱乐部, a medical society 医学协会 a society of musicians 音乐家协会 3) C 社交界,上流社会 社交界, go into society 进入社交界 society people 名士 a society beauty 社交界之花 4) U 交际,交往 交际, I enjoyed the society of young people. 我喜爱与年轻人交往。 She used to spend evenings in the society of her friends. 她以前常在晚间与她的朋友们相聚。 Please avoid the society of the vicious. 请避免与坏人来往。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. The culture of its country. 根据第一段确定答案。 2. They let students work alone and find answers by themselves. 根据 Teachers try to make each student special. Students do not have to remember a lot of information; instead, they work alone and find answers by themselves.确定答案。 3. They say and students listen. 根据 In the classroom, the teacher often teaches in a public way. He says, and the students listen. 确定答案。
19

4. The Eastern education shows society’s ideas in group goals rather than individualism while the Western education encourages personal thought. 根据第二、三段确定答案。 5. Education in the East and in the West 根据对全文的理解和归纳确定答案。 Translation 在任何国家的一间教室里, 教师教的知识多于艺术、 历史或语言。 他们教就是著名的“隐性课程”, 即那个国家的文化。 在一个像美国的社会里,带着不同历史,文化和语言的人融入在一起,他们高度崇尚个人主义。 作为社会一部分的教育,也高度崇尚个人主义。教师努力使每个学生都具有独特的个性。学生不必 记得许多信息; 相反,他们单独学习并且自己找到答案。他们在教室里经常进行讨论。 在很小的 时候,学生们就学会有自己的看法。他们的教育鼓励个人看法。 教育的重点放在怎样得出答案而不 是仅仅得到正确答案。 在大多数亚洲国家,人们有相同的语言,历史和文化。或许正是由于这个原因,那里的教育以 集体目标的形式反映出社会观点而不是个人的观点。在中国和日本的孩子经常一同学习,在家庭作 业方面互相帮助。 在教室里,教师经常以大众的方式来教。教师说,学生听,没有很多的讨论。相 反,学生要重复他们已经被教的规则和信息,从而记住他们。 在很多方面这些差别来自于不同的教育心理学。在西方国家里教师通过让学生自学使学习更容 易。 然而,在东方国家里,教师经常认为他们的工作就是把知识传授给学生,否则学生就学不到任 何东西。 Week 2·第 2 周 第 热点话题 应考专项解析 ——提问文章细节的选择题怎么回答? 提问文章细节的选择题一般针对文章中某个特定细节或涉及若干细节。一般来说,围绕文章细 节的命题大部分题目都可以在原文中找到答案,或者需要稍微变通一下其同义词或释意,这是表层 理解;有的则需要加以分析、推断、计算;具备一定的背景知识;通过某种暗示、语法关系或人物 关系来判断,这是深层理解。 题型简述 提问文章细节的选择题是阅读理解题中的常见题型,用来考查考生对文章内涵(即事件发生的 时间、地点、人物、发展过程和结局等方面)的理解。其题型一般有三种:一种是选择题;一种是 判断题;另一种是填空题 主要提问方式 这类题的主要有下列提问方式: 1. When did the story happen? 2. How many people were there in the story? 3. How did they go there? 4. What did they do there? 5. How long did they stay there? 6. What was the result of the story? 7. He went there alone. (True or False) 8. She went there with ______ and ______.

20

Part One 哪天读完_____________ 用了多少时间____________ 哪天读完 用了多少时间 Passage 1 On Children’s Day 2004, Hong Kong held an interesting activity. In this activity children and their parents played the rich and the poor. In the dinner, the rich could have delicious food, but the poor could only have bread with porridge. Parents all hoped to have the dinner for the poor with their children. They hoped that their children could be taught a lesson from the dinner. Now many people on earth don’t have enough food or clothing. Every day only half of the world could enjoy enough food. The activity was held to make the families understand the differences between the poor and the rich and also make parents know that too much material life won’t always do good to the children. 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. Which of the following sentences is true? A. Half the poor and half the rich joined in the activity. B. Children played the rich and parents played the poor. C. Parents played the rich and children played the poor. D. Some of the children and their parents played the poor. 2. In the dinner, parents hoped to ______. A. have bread and porridge with their children B. give the poor delicious food C. give delicious food to both the rich and the poor D. give their children delicious food 3. Today only half the people in the world _______. A. enjoy material life B. have enough to eat C. live in the west part of the earth D. can go to Hong Kong 4. From the activity, parents knew ______. A. the poor wanted to be rich B. the rich wanted to have the life of the poor C. the poor were different from the rich D. the rich could have better care from the school 5. From the news report we’re clear that _______. A. children often change their minds B. children of the poor work harder at school C. children of the rich don’t like the activity D. children shouldn’t be given too much material life

我的答案: 我的答案:

1. _____

2. ______

3. ______

4. ______

5. ______

了解这些用法 play sb.“扮演某人的角色;装扮成某人 扮演某人的角色; 扮演某人的角色 装扮成某人” She is playing (the part of ) Lady Macbeth. 她正在扮演麦克白夫人。 She’s going to play hostess. 她将要作女主人。 He likes to play the poet.
21

他喜欢装扮成诗人。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. D 根据 In this activity children and their parents played the rich and the poor.确定答案。 2. A 根据 the poor could only have bread with porridge.和 Parents all hoped to have the dinner for the poor with their children.确定答案。 3. B 根据 Now many people on earth don’t have enough food or clothing. Every day only half of the world could enjoy enough food.确定答案。 4. C 根据 The activity was held to make the families understand the differences between the poor and the rich 确定答案。 5. D 根据 The activity was held to make parents know that too much material life won’t always do good to the children. 确定答案。 Translation 在 2004 年儿童节,香港举行了一项有趣的活动。 在这项活动过程中孩子和他们的父母扮演富 人和穷人。在晚餐时,富人能吃美味的食品,但是穷人只能吃面包和粥。 父母都希望与他们的孩子一起吃给穷人吃的晚餐。他们希望他们的孩子能从这次晚餐中接受教 训。 现在世上很多人没有足够的衣食。每天世界上只有一半的人能享受足够的食物。 举行这项活动是为了让这些家庭了解在穷人和富人之间的差别以及使父母懂得丰厚的物质生活 对孩子并非总是有益的。 Passage 2 “I sometimes get up at three or four in the morning and I surf the net.” “I often check my e-mail forty times a day.” “I often spend more than three hours during one time on the net.” “I spend more time in chat rooms than with my ‘real-life’ friends. ” Do you know any people like these? They are part of a new addiction called Internet addiction. Internet addicts spend at least thirty to forty hours online every week. The use of the Internet can be an addiction like drug use. People lose control of the time they spend on the Internet. For example, one college student was missing for several days. His friends were worried, and they called the police. The police found the student in the computer lab: he was surfing the net for several days straight. Studies show that about 6% to 10% of Internet users become addicted. And people worry about the teens because the Internet is changing the playing field for some of them. They spend more time in cyberspace than in the real world of friends and family. Is “surfing the net” a hobby or an addiction for you? You may have a problem if you have these symptoms: ?You do not go to important family activities or you do not do school work because you like to spend hours on the Internet. ?You can’t wait for your next online time. ?You plan to spend a short time online, but then you spend several hours. ?You go out with your friends less and less. 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. What does the beginning of the passage tell us? A. How to become an Internet addict. B. What an Internet addict usually does.
22

C. Where to find an Internet addict. D. Why to write this passage. 2. How does the writer describe the addicts’ use of Internet? A. It is something like keeping drugs. B. It is a way of producing drugs. C. It is like taking drugs. D. It is terrible to imagine. 3. Why do people worry about the teens? A. The teens are wasting too much money. B. They used to work on the Internet. C. The playing field of the teens will disappear. D. More and more of the teens will become addicted to the Internet. 4. The example in the passage shows that _______. A. Internet problems are more serious among college students B. Internet addicts usually stay in the computer lab without sleep C. Some of the Internet users have already been seriously addicted D. the police often help to find those Internet addicts 5. What is the writer trying to tell us at the end of the passage? A. Don’t be addicted to the Internet. B. Go to family activities more often. C. Do things as you have planned. D. Stay with your parents as often as possible.

我的答案: 我的答案:
我的单词表

1. _____

2. ______

3. ______

4. ______

5. ______

chat room addiction drug control teens cyberspace symptom

[t∫?t rum] [?′dik∫n ] [′dr^g] [k?n′tr?ul ] [ti:nz ] [′saib?′ speis ] [′simpt?m]

n. n. n. n. n. n. n.

聊天室 (药物等的)上瘾 有害药物;毒品 控制 青少年(13~19 岁) 电脑空间 症状

了解这些用法 lose control of “无法控制 ;对…失去控制 无法控制…; 失去控制” 无法控制 失去控制 He lost control of his car. 他的车子失控。 She often loses control of her temper. 她常常发脾气。 out of control “不受控制;失去控制 不受控制; 不受控制 失去控制” The fire got out of control. 火势变得无法控制。 under control “受控制;平静无事 受控制; 受控制 平静无事” The fire was finally brought under control. 火势终于被控制住。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. B 这是一道归纳题,通过对文章第一段的分析可知,这些都是有电脑瘾的人常做的事。 2. C 根据 The use of the Internet can be an addiction like drug use. People lose control of the time they
23

spend on the Internet.确定答案。 3. D 根据 Studies show that about 6% to 10% of Internet users become addicted. And people worry about the teens because the Internet is changing the playing field for some of them. They spend more time in cyberspace than in the real world of friends and family. 确定答案。 4. C 这是一道分析题,根据所举的例子,我们可以分析出这名大学生对电脑严重上瘾。 5. A 这是一道分析题,根据短文最后一段,我们可以看出作者在呼吁和提醒青少年不要电脑上瘾。 Translation “早晨我有时 3 点钟 或者 4 点钟起床,上网冲浪。” “我经常检查我的电子邮件,一天 40 次。” “在网上我常常一次就要花费 3 个多小时。” “我在聊天室里花费的时间要多于我与‘现实生活’中的朋友呆在一起的时间。” 你认识这样的一些人吗?他们是被称之为叫“有因特网瘾”的新上瘾的一部分。因特网瘾君子每 周度在线上要花费至少 30 到 40 个小时。使用因特网就像吸毒一样可能上瘾。人们无法控制他们在 因特网上所花费的时间。 例如,一个大学生失踪几天。他的朋友为他担心,给警察打电话。 警察在计算机实验室里找到 这位学生:他正在网上冲浪好几天了。 研究显示大约 6%到 10%的因特网用户上瘾。因此人们对青少年担心,因为因特网正在改变适合 一些孩子玩的领域。他们在计算机空间里花费的时间要远远多于他们在现实生活中与朋友和家人在 一起的时间。 “上网冲浪”对你来说是爱好还是有瘾? 如果你有这些症状,你可能就有问题了: ?你因为喜欢在因特网上花费数小时,而不去参加重要的家庭活动或者不做功课。 ?对于下次上网,你迫不及待。 ?你原计划在线上玩一会儿,结果你在晚上却花费了几个小时。 ?你与朋友出去越来越少。 Passage 3 If you’re studying English, the Language Study Fair that’s being held this month will certainly attract. The fair is going on between the 28th and 30th of June at the National Education Center. It is held to answer all your questions about self-study no matter how your English is. The Language Study Fair gives you a very good chance for you to see and to get all kinds of information to help you improve the way you study. Over 350 producers of educational materials will be at the fair. Come along to this, and you won’t waste your money in the future on materials that are out-of-date, or books that you just don’t need. We’ve got lots of different things for you to see and hear. There will be stands showing different kinds of self-study textbooks and talks by educational speakers on the best ways to study by yourself. We’re sure you’ll also enjoy watching people using the latest computer programs to make studying English alone so much easier. This is for you to make good decisions about what you buy. You can come to the fair from nine thirty to five. Tickets cost ?5 each, or ?3 if you’re a full-time student. All tickets can be booked by ringing the ticket hotline. The number is 9847711. So, we hope to see you there! 直通考场 Read the passage and answer the following questions 1. Who will go to the Language Study Fair? 2. What will attract those who go to the Language Study Fair? 3. What will you buy if you want to make studying English much easier? 4. What is the opening time of the fair? 5. How can you get a ticket for the fair?
24

我的答案: 我的答案:
我的单词表 fair stand

1. _____

2. ______

3. ______

4. ______

5. ______

[fε?] [′st?nd ]

n. n.

博览会 展台

了解这些用法 stand n.“…架;展台;摊位;看台;讲台;停留处 架 展台;摊位;看台;讲台;停留处” a hat stand 帽架 a music stand 乐谱架 a coat stand 衣服架 an umbrella stand 雨伞架 a hot dog stand 热狗摊位 a newspaper stand 报摊 a fruit stand 水果摊 a bus stand 公共汽车停车处 We watched the horse race from one of the stands. 我们从一处看台观看赛马。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. School students./ English learners./ Lover of English… 这是一道归纳题,读完全文,可知答案。 2. All kinds of information on English learning./Educational materials./ Different kinds of self-study textbooks./ Talks on the best ways to study yourself. / The latest computer programs. 这是一道考查细 节的题,根据 The Language Study Fair gives you a very good chance for you to see and to get all kinds of information to help you improve the way you study.可知答案。 3. Different kinds of self-study textbooks./ The latest computer programs. 这是一道考查细节的题,根据 There will be stands showing different kinds of self-study textbooks and talks by educational speakers on the best ways to study by yourself. We’re sure you’ll also enjoy watching people using the latest computer programs to make studying English alone so much easier.可知答案。 4. From nine thirty to five between the 28th and 30th of June./ From nine thirty to five./ Between the 28th and 30th of June.. 这是一道考查细节的题,根据 The fair is going on between the 28th and 30th of June at the National Education Center.和 You can come to the fair from nine thirty to five. 可知答案。 5. By ringing/calling /Ring/ Call/Telephone/Phone the ticket hotline-9847711./By calling 984711… 这是一 道考查细节的题,根据 All tickets can be booked by ringing the ticket hotline. The number is 9847711. 可知答案。 Translation 如果你在学习英语,这个月正在语言学习博览会肯定会吸引你。这个游乐会将于 6 月 28 至 30 日之间在国民教育中心举行。无论你的英语程度怎样,这次博览会都将回答你关于自学方面的问题。 语言学习博览会为你观赏和收集各种有助于改进你学习方法的信息提供了一个良好机会。 多 350 位教育材料的制作者将参加这次博览会。到这个博览会来吧,你将来肯定不会把钱浪费在那些已经 过时的材料上,或者那些你不需要的书上。我们已经为你弄来了许多供你读和听的不同材料。这个 博览会还将有展台展示不同种类的自学课本和由教育方面的演说家们做关于最佳学习方法方面的报
25

告来供你自学。我们确信你也会喜爱观看人们使用最新的计算机程序来使自学英语变得如此的容易。 这是为你该买什么做出良好的决策。你可以从上午 9∶30 到下午 5 点来参加这个博览会。如果你是 一个全日制的学生,每张票价为 5 英镑或者 3 英镑。所有票都可以通过拨打购票热线电话预定。号 码为 9847711。 因此,我们希望在那里见到你! Part Two 哪天读完_____________ 用了多少时间____________ 哪天读完 用了多少时间 Passage 1 A mobile phone is in fact a small radio. A radio sends a person’s voice over a long way to another radio. A voice that is sent by radio is called a signal. A radio signal travels very quickly. Only a few years ago, mobile phones were very large. They needed large batteries. They had to be powerful to send their signal to faraway places. This was because most cities had only one antenna tower for mobile phones. Today’s mobile phones are small and easy to use. Now most cities have a lot of antenna towers, not just one. This means that each mobile phone doesn’t have to send its signal far away, so they don’t need to be so powerful. Mobile phones today use small batteries. A large city, where lots of mobile phones are used, can have hundreds of towers. Do you know what use a mobile phone has? Yes, you can use it to do a lot of things. Call your friends and family from almost anywhere. Call the police immediately if there is an accident in the street. Send or receive messages. Sending short written messages is a popular way to use your mobile phone. Many people use short forms of words, so the messages are quick to write and read. Can you guess what these messages mean? Try reading them out. What do you hear? RUOK? CUL8r! That’s EZ! Will I C U B4 2moro? That’s Gr8! 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. The writer talks about _______uses of a mobile phone. A. three B. five C. seven D. nine 2. Why did the mobile phones need large powerful batteries some years ago? A. Because most cities had only one antenna tower. B. Because the mobile phones were too large. C. Because the mobile phones could be used for a long time. D. Because the mobile phones had to send their signal to faraway places. 3. What does the writer think of today’s mobile phones? A. They are small but very powerful. B. they are very popular and cheap. C. They are very easy for us to use. D. They are big enough to send a signal. 4. What does “Will I C U B4 2moro?” probably mean?
26

A. Will I see you before two past four in the morning? B. Will I see you by 4:02 in the morning? C. Will I see you before tomorrow? D. Will I see you by four tomorrow? 5. What does the writer write the article (文章) for? A. To give us some common knowledge of the mobile phone. B. To introduce how the mobile phone works and what use it has. C. To tell us what short forms of words mean in written messages. D. To show us in what way the mobile phone is expected to develop.

我的答案: 我的答案:
我的单词表 signal

1. _____

2. ______

3. ______

4. ______

5. ______

[′si?nl] [′b?t?ri] [′pau?ful] [?n′ten? ′tau?] [i′mi:dj?tli]

n. n. adj. n. adv.

信号 电池 高功率的 中继站 立即,马上

battery powerful antenna tower immediately

了解这些用法 signal n. c“信号;信号机 信号; 信号 信号机” a green light signal 绿灯信号 A red light is a signal of danger. 红灯是危险信号。 A signal may be given by means of flags, lights, sirens and guns. 信号可以用旗帜、灯光、汽笛和炮声来表示。 immediately 1) adv. “立即,马上 立即, 直接地; 立即 马上”(=at once); “直接地;接近地 ; 直接地 接近地” He came home immediately after work. 他一下班就马上回家。 I wrote to her immediately. 我立刻写信给她。 He lives immediately next to us. 他住在我们近邻。 2) conj. “一…就…”(=as soon as) 一 就 I’ll tell her immediately she comes. 她一来我就告诉她。 Immediately he came home, I told him about that. 他一回家我就把那件事告诉他。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. B 这是一道考查细节的题,根据 Do you know what use a mobile phone has? Yes, you can use it to do a lot of things. Call your friends and family from almost anywhere. Call the police immediately if there is an accident in the street.
27

2. D 3. C 4. C 5. A

Send or receive messages. Sending short written messages is a popular way to use your mobile phone. Many people use short forms of words, so the messages are quick to write and read. Can you guess what these messages mean? Try reading them out. What do you hear?确定答案。 这是一道考查细节的题,根据 They had to be powerful to send their signal to faraway places. 确定 答案。 这是一道考查细节的题,根据 Today’s mobile phones are small and easy to use. 确定答案。 这是一道考查网络知识的题,根据它们发的音不难得出答案。 这是一道考查理解和归纳的题,细读全文,可以得出答案。

Translation 移动电话事实上是一部很小的无线电话。无线电话能把很远的一个人的声音发送到另一部无线 电话上。被无线电话发送的声音被称之为信号。无线电信号传播很快。 就在几年前,移动电话的形状很大。它们需要很大的电池。这些电池的功率必须很高才能把信 号发送到很远的地方。这是因为绝大多数城市仅有一个移动电话中继站。 如今的移动电话形状小,使用方便。现在绝大多数城市有许多中继站,而非仅仅一个。这就是 说每部移动电话不必把信号传到很远,因此它们不必很高的功率。如今的移动电话都使用小电池。 在一个普遍使用移动电话的大城市里,可能有数百个中继站。 你知道移动电话有哪些用途吗?是的,你可以用它来做许多事情。 给你几乎在任何一个地方的朋友和家人打电话。 如果你在街上遇到车祸,立即给警察打电话。 收发电子邮件。 从因特网上获得信息。 收发信息。 发短信是你使用移动电话的一种流行方式。很多人使用缩写形式,因此读写短信很快。你能猜 出这些短信的意思吗?试着把它们读出来。你听出是什么了吗? 你好吗? 待会儿见! 这很简单! 明天之前我可以见到你吗? 真棒! Passage 2 Yao Ming was born in China. In his last season with the Shanghai Sharks, he scored 32.4 points per game. Now the big man from China is helping the Houston Rockets in the NBA. He is the son of two great basketball players and learnt how to play basketball when he was young. Now, as one of the stars in the NBA, he is working hard to make his dream come true and show the world that Chinese basketball player love this game too!

28

Pele was a football player that everyone knew. He was born in Brazil in 1940. He started playing for Santos when he was only 16 and he didn’t retire until 1977. He played for Brazil 111 times and he scored 97 international goals. Pele came from a poor family. He started playing football in the street, like many people around the world do. He was soon picked to play for Santos and quickly became an international figure. Steffi Graf was born in Germany in 1969. She won the tennis semi-final at Wimbledon in 1985 when she was only 16, but she lost the final to another great tennis player, Martina Navratilova. People were surprised by the strength and power of her game. She soon became a famous tennis player and she has won most of the main matches several times. 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. In the passage, ______ is the youngest player. A. Pele B. Yao Ming C. Steffi Graf D. Martina Navratilova 2. ______comes from South America. A. Pele B. Yao Ming C. Steffi Graf D. No one 3. Which of the following is RIGHT? A. Yao Ming is a table tennis player. B. Yao Ming is playing for the Chinese Football Team. C. Yao Ming’s parents are not basketball players. D. Yao Ming is on the Houston Rockets now. 4. Which of the following is WRONG? A. Pele was born in a poor family. B. Pele was a great football player. C. Pele played football in the street all his life. D. Pele became famous soon after he was picked to play for Santos. 5. From the passage, we know that _______. A. Martina Navratilova was also a tennis player B. Steffi Graf was born in Wimbledon in 1985 C. Steffi Graf won the tennis final when she was only 16 D. Steffi Graf has won few of the main matches since 1985 我的答案: 2. ______ 3. ______ 4. ______ 5. ______ 我的答案: 1. _____ 我的单词表 retire international figure semi-final [ri′tai? ] [int?′n?∫n?l] [′fig? ] [′semi fainl] vi. adj. n. n. 退役 国际的 人物 半决赛

了解这些用法 retire 1) vi. “退下,退;引退;退隐;退休 退下, 引退;退隐;退休” 退下
29

He retired to his own room after supper. 晚饭后他回到自己的房间。 The ladies retired into the drawing room. (餐后)女士们退到了客厅。 My father will retire at the age of sixty. 我父亲将于 60 岁退休。 retire from office/service 退职/役 2) vt. 辞掉,辞退 辞掉, He was retired from office as incompetent. 他因不称职被辞退了。 Public opinion retired him from politics. 舆论使得他推出政坛。 figure n. 1) 人物,大人物 人物, the great figures of this age 当代的杰出人物 He was not a political figure but a religious one. 他不是政治人物而是宗教家。 2)(人的)身子,人影;容姿,体型 (人的)身子,人影;容姿, I saw a long figure on the beach. 我在海边看见一个孤单的人影。 Betty has a good figure. 贝蒂的身材很好。 She does exercise every day morning to keep/improve her figure. 她每天早上做运动以保持/改善体型。 3)(雕刻、绘画等的)人物像,雕像,肖像 (雕刻、绘画等的)人物像,雕像, a figure of the queen in marble 女王的大理石像 4) 价格 sell a house at a low/high figure 以低/高价卖房子 5) 数字;计算 数字; a six-figure telephone number 6 位阿拉伯数字的电话号码 Tom is good /poor at figures. 汤姆擅长/不擅长算数。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. B 这是一道考查细节和分析的题。姚明是我国在 NBA 的一名当红篮球明星,喜爱他的人都知道 他生于 1980 年, 至今只有 24 岁, 而贝利生于 1940 年, 至今有 64 岁, 史蒂芬·格拉芙生于 1969 年,至今 35 岁,玛蒂娜·纳夫拉蒂洛娃是和史蒂芬·格拉芙同时代的网球明星,因此,姚明是 他们当中最年轻的。 2. A 根据 Pele was a football player that everyone knew. He was born in Brazil in 1940.可知答案。巴西 是位于南美的国家,这是地理常识。 3. D 这是一道考查细节的题。根据 Now the big man from China is helping the Houston Rockets in the NBA.可以直接得出答案。 4. C 贝利只是最初在街上踢足球,并非一辈子在街上踢球,所以选项 C 是错的。 5. A 这是一道考查细节的题。根据 but she lost the final to another great tennis player, Martina Navratilova.可知答案。

30

Translation 姚明于 1980 年生于中国。在他效力的上海鲨鱼队最后一个赛季里,他平均每场得分 32.4 分。现 在这位来自中国的大个子正效力于 NBA 的休斯顿火箭队。 他是两位优秀篮球选手的儿子, 在年幼时, 学习如何打篮球。现在作为 NBA 的一名球星,他正努力使他的梦想成真,也向世人展示这位中国篮 球选手是多么热爱这项运动。 贝利是一位众所周知的足球选手。1940 年他出生于巴西。年仅 16 岁时,他就开始效力于圣多斯 队,直到 1977 年他才退役。他为巴西出场 111 次,在国际大赛上踢进 97 球。贝利出生于一个贫苦的 家庭。最初,像许多世人一样他在街上开始踢足球。不久他就被选进圣多斯队,很快就成为一名国 际人物。 史蒂芬·格拉芙于 1969 年生于德国。1985 年年仅 16 岁的她就在温布尔顿赢得了网球半决赛,但 是在决赛中她输给了另一位了不起的网球选手---玛蒂娜·纳夫拉蒂洛娃。人们被她的比赛的力量和能 力所震惊。她很快就成为一名著名的网球选手,她已经几次获得主要比赛的冠军。 Passage 3 A Sale American-made car Half New $ 500 Charlie Li Email: charlieli@yahoo.com B Needed baby-sitter 5 dollars an hour Speak good Chinese Jenny Wang 2657891 C Roommate Wanted A female Chinese speaker Share a two-bedroom With washing machine, refrigerator, kitchen Flat near Harvard University Call Jane, 2641832 any evening after 5 D Lease One-bedroom flat From July 1 to Dec.30 Next to Harvard University Call Robert
31

2648321 直通考场 Read the passage and complete the sentences: 请根据广告所提供的信息,在下文中完成中国留学生 Kay 所说的一段话。 Mummy, you needn’t worry about me at all. I can take care of myself. I have found a part-time job, to be a __ 1 . I can earn 2 dollars for 2 hours every day. I am thinking of buying a second-hand 3 . I have sent an 4 to Charlie to see when I can have a look at his car. It is too expensive for me to stay in school apartment. I am looking for a flat 5 the university. I can share a flat with Jane. There is a washing machine and refrigerator. What’s more, I can cook in the 6 . It seems nice. But I am wondering whether Jane is a Chinese or an English speaker who wants to 7 Chinese. I prefer to have an English speaker as my 8 . It is good for my English. There is another 9 flat near the school, too. But I can only stay in for 10 a year. I will call them this evening.

我的答案: 我的答案:
我的单词表 sale lease

1. _____

2. ______

3. ______

4. ______

5. ______

[seil] [li:s]

n. n.

出售 出租

了解这些用法 for sale =on sale“待售,出售 待售, 待售 出售” Is this for sale? 这是出售的吗? Chickens are on sale in the market. 小鸡在市场出售。 by/on lease “以租赁合同方式;以租借方式 以租赁合同方式; 以租赁合同方式 以租借方式” These machines are available only on lease. 这些机器只供租用。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. baby-sitter 根据广告 B 获取答案。 2. ten/10 根据广告中 5 dollars an hour 的信息计算得出答案。 3. car 根据广告 A 获取答案。 4. email/e-mail 根据广告 A 中 Email: charlieli@yahoo.com 的信息获取答案。 5. near 根据广告 C 中 near Harvard University 的信息获取答案。 6. kitchen 根据广告 D 获取答案。 7. learn/improve/practice/practice 根据广告 C 中 wanted a female Chinese speaker 的信息获取答案。 8. roommate/room-mate 根据广告 C 中 roommate 获取答案。 9. one-bedroom 根据广告 D 中 one-bedroom flat 的信息获取答案。 10. half 根据广告 D 中 From July 1 to Dec.30 的信息获取答案。 Translation A
32

500 美元 出售半成新的美国产小汽车 查理·李 电子邮件:charlieli@yahoo.com B 急需须会说标准汉语的保姆 每小时 5 美元 詹妮·王 联系电话:2657891 C 诚招会说汉语的同寝室的女性 共享哈佛大学附近公寓里一个带有洗衣机、冰箱和厨房的双人间 晚上 5 点之后给简打电话,号码为 2641832 Part Three 哪天读完_____________ 用了多少时间____________ 哪天读完 用了多少时间 Passage 1 At least eight babies in East China's Anhui Province have died since last year. They died of serious deficiency disease which happened to them because of fake milk powders. More than 100 other babies in Fuyang, mostly between three and five months old, are still in poor nutrition after drinking different kinds of cheap milk powders produced in North China's Inner Mongolia Autonomous Region, Northeast China's Heilongjiang Province and Beijing. The baby victims were born healthy, but they became thinner and thinner, and had large heads for their bodies after fake milk powders were fed to them. "My girl, the first child of mine, died when she was only four months old after drinking the 'Haobaobei' milk powder," said Zhang Linwei, a 32-year-old villager of the Wangzhuang Village in Fuyang. Zhang found that his daughter got ill after the girl didn’t want to drink the milk powder any more half a month before. "Before that, I thought my daughter's face was becoming fatter and fatter because she was fed well and grew fast," the baby's father said. The girl died nine days later after she was sent to hospital and all of the family's savings were spent on her medical treatment. "It is like a terrible dream. I never thought that my baby would pass away like this," he said. Zhang said he tried to telephone and write to the producer of the milk powder by the address on the packing bag but never made it. " The fake milk powders only have 5-6 per cent protein and the lowest is has only 1 per cent. For babies, drinking such fake milk powder is no different from drinking water," Zhang Fangjun, said a medical expert with the Fuyang People’s Hospital. "Such so-called milk powders cannot afford any nutrition for babies' growth," Zhang said. 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. The fake milk powders, which were produced in North China's Inner Mongolia Autonomous Region, Northeast China's Heilongjiang Province and Beijing, _______. A. were all called 'Haobaobei' B. were only sold in Anhui Province
33

C. were much cheaper than any other milk powders D. killed at least eight babies in Anhui Province 2. Which may NOT be right according to the passage? A. Fuyang is the only place where fake milk powders were found. B. Deficiency disease is a kind of disease from the people who are in poor nutrition. C.The baby victims became thinner and thinner and had large heads for their bodies after drinking the fake milk powders. D.The milk powders the sick children ate fail to reach the national standard(国家标准)of protein content(含量)for baby milk powder - at least 10 per cent. 3. ' pass away ' in the passage means ______. A. move away B. set off C. die D. lose oneself 4. Zhang Linwei ______. A. found her first daughter was killed by 'Haobaobei' milk powder B. didn’t know what caused(引起)her first daughter’s death at first C. got a lot of money from the producer of the milk powder D. asked the reporter to give him a hand 5. The best title for the passage may be ______. A. Serious Deficiency Disease B. Sick Babies in Fuyang C. Fake milk powders 'kill' babies D. Big Head Disease 我的答案: 2. ______ 3. ______ 4. ______ 5. ______ 我的答案: 1. _____ 我的单词表 fake milk powders nutrition Autonomous Region protein [feik] [milk ′paud?z] [nju:′trei∫?n] [ :′t n?m?s ′ri:dз?n] [′pr?utin] adj. n. n. n. n. 假的 奶粉 营养 自治区 蛋白质

了解这些用法 fake 1) vt. 伪造;捏造;假装 的样子 伪造;捏造;假装…的样子 fake a report 做假报告 fake illness 假装生病 2) adj. 假的;伪造的;冒充的 假的;伪造的; fake money 假钱;伪钞 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. D 这是一道综合理解题,要通读全文才能作答。 2. A 这是一道整体理解题,要通读全文才能作答。 3. C pass away 是 die 的一种委婉表达。 4. B 这是一道考查细节的题,根据"Before that, I thought my daughter's face was becoming fatter and fatter because she was fed well and grew fast," the baby's father said.得出答案。 5. C 这是一道考查文章标题的题,要在整体理解的基础上分析和归纳,从而得出答案。

34

Translation 从去年起在华东的安徽省至少有 8 个婴儿已经死亡。因饮用假奶粉他们患上了严重的营养缺乏 症,从而导致了他们的死亡。 在阜阳另外还有 100 多个年龄多数在 3 至 5 个月之间的婴儿,在喝过由华北内蒙古自治区,中 国东北黑龙江省和北京生产的不同种类的廉价奶粉之后,仍处于不良的营养状态。 这些婴儿受害者生下来时本是健康的,但是他们在喝过喂给他们的假奶粉之后变得越来越瘦, 并且患上了大头病。 “我的女孩---我的第一个孩子,只有 4 个月大的她,在喝过‘好宝贝’假奶粉之后,就死了,”阜阳 王庄村的一名 32 岁的村民张林伟说。 张在半个月以前发现女儿不再想要喝奶粉之后,就生病了。 “在那之前,我原以为女儿的脸变得越来越胖,是因为她被喂得好,长得快的原因,”婴儿的父亲 说。 这个女孩在被送到医院 9 天之后死了,家里所有的积蓄都被花在她的药物治疗上了。 “这简直就像一场恶梦。 我做梦也没想到我的孩子会像这样去世,”他说。 张说他曾试图按照包装袋上提供的地址给奶粉生产商打电话喝写信,但是都未成功过。 “假奶粉只有 5%-6%的蛋白质,最低的只有 1%。 对婴儿来说,喝这样的假奶粉无异于饮水,” 阜阳人民医院的一位医学专家张方均说。 “这样的所谓奶粉完全不能提供婴儿生长所需的任何营养,”张说。 Passage 2

Qiao is a sixth-grader at Yuhui Primary School. He is only 12 years old but has been smoking for three years. Liu, 15, is a Junior 2 student at Chicheng No 2 Middle School. He began smoking four years ago. "Smoking is part of my life," Liu said. Qiao and Liu are not those boys ' real names. But their problem, smoking, is a very real problem. In many countries, smoking is becoming a bigger problem for young people. Most smokers start in their teens (years of a person's age from 13 to 19) or earlier. A study of 8,000 Beijing students last May told us that smoking is a problem for many Chinese kids. More than 21% of middle school students and 6 % of primary school pupils said they smoked. "If young people start smoking early, they will probably get addicted to nicotine .And it will be very hard to give up later on," said a professor. Every year, about four million people die because of smoking. And if people keep smoking, that number will go up to about 10 million a year by 2030, the World Health Organization (WHO) says. So we have to learn and tell others about the dangers of smoking. 直通考场 Read the passage and choose the best answer: 1. The sentence "Smoking is part of my life. " probably means "__________" A. I don't smoke very often. B. Smoking is very important to me. C. I don't smoke at all. . D. I'm going to give up smoking.
35

2. What will probably happen if a person starts smoking early? A. He will surely die early. B. He cannot stop smoking. C. It will be difficult for him to give up smoking. D. He will become lazy soon. 3. The study in the passage shows that _______. A. smoking is a serious problem among Chinese students B. there are more and more smokers in China C. some student smokers have already been seriously addicted D. most of smokers are young students 4. The main idea of this passage is that__________. A. smoking is becoming a bigger problem for young people B. many people die because of smoking every year C. WHO asks young people to give up smoking D. nicotine makes people addicted 5. As middle school students, what should we do from now on? A. We should start smoking after middle school. B. We should ask others to smoke outside. C. We should laugh at smokers. D. We should say no to smoking.

我的答案: 我的答案:
我的单词表 study

1. _____

2. ______

3. ______

4. ______

5. ______

[′st ^di] [?′diktid] [′nik? tin] [ :g?nai′zei∫n]

n. adj. n. n.

研究 上瘾的 尼古丁 世界卫生组织

addicted nicotine the World Health Organization (WHO)

了解这些用法 be/get addicted to “对…上瘾;沉醉于 上瘾; 对 上瘾 沉醉于…” He is addicted to drugs. 他吸毒上瘾。 He got addicted to poetry and hoped one day to be a poet himself. 他沉醉于诗歌,希望有一天自己成为诗人。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 1. B 这是一道句子理解题,根据句子本意和上下文不难得出答案。 2. C 这是一道考查细节的题,根据"If young people start smoking early, they will probably get addicted to nicotine .And it will be very hard to give up later on,"可知答案。 3. A 这是考查细节的题,根据 A study of 8,000 Beijing students last May told us that smoking is a problem for many Chinese kids. 可知答案。 4. A 这是一道考查文章主旨的题, 根据文字第一段可找到本文的主题句是 In many countries, smoking is becoming a bigger problem for young people. 5. D 这是一道作者与读者互动的题,读完全文,我们清楚地了解到了吸烟的危害性,因此我们应该
36

拒绝吸烟。 Translation 乔是余晖小学的一名六年级的学生。他虽然只有 12 岁,但是吸烟却有 3 年了。赤城 2 中 15 岁 的刘,是一名初中二年级的学生。 他 4 年以前就开始吸烟。 “吸烟是我的生活的一部分,”刘说。 乔和刘都不是那些男孩的‘真实姓名’。但是他们的吸烟问题,却是一个非常真实的问题。 在很多国 家,吸烟对于年轻人来说正成为一个更大的问题。大多数吸烟者在他们十几岁(从 13 岁到 19 岁的年 龄)或者早就开始吸烟了。 去年 5 月一项对北京 8,000 个学生的调查显示吸烟是很多中国孩子的一个问题。21%以上的中 学生和 6%的小学生说他们吸烟。 “如果年轻人很早就开始吸烟,他们可能会对尼古丁上瘾,而且今后戒烟比较困难,”一位教授 说。 每年大约有 400 万人因为吸烟而死亡。世界卫生组织说,如果人们一直吸烟,到 2030 年为止每 年因为吸烟而死亡的人数将会上升到大约 1000 万。 因此我们必须了解并把吸烟的危险告诉其他人。 Passage 3 BANGKOK: Asia's bird flu epidemic, which has killed millions of chickens and at least 22 people, is under control although the terrible virus might stay for months, the head of the world animal health body said on Friday. "Things now are improving in all infected countries," said Bernard Vallat, head of the Paris-based World Organization for Animal Health (OIE). "The epidemic is very much under control." Outbreaks of bird flu in Europe and the United States took six months to bring under control, so Vallat warned Asian countries that the highly dangerous H5N1 birdflu kind probably would be around for months. "To be sure that the virus is all gone could take at least one year," he said. "It is very difficult to be sure that the pathogen is certainly out of the country." Thailand is the world's fourth largest poultry producer and one of the worst hit countries. On Tuesday it hoped to be "bird flu free" by next week, but on Friday it reported it had fresh outbreaks earlier this month. "Once we knew, we ordered a kill to stop the virus from going round. That place is now under 21-day watch," said senior Agriculture Ministry official Yukol Limlamthong. Bird flu went across much of Asia over the last few months, killing at least 15 people in Viet Nam and seven in Thailand, and making more than 100 million birds be killed to stop the epidemic. Though the disease seems to be disappearing, the UN's Food and Agriculture Organization has asked the countries in which bird flu was found not to open up poultry farms too quickly to prevent the disease from breaking out again. However, Viet Nam said on Tuesday it was about to keep more poultry groups. 直通考场 Read the passage and complete the sentences: 1. Bird flu came to an _____ in Asia after it is very much under _____ in all infected countries. 2. Vallat warned Asian countries that the terrible virus-H5N1 birdflu kind could _____for months and it would take them at least one year to _____ bird flu under control. 3. _____ is the world's fourth largest poultry producer and one of the countries that has been worst _____ by bird flu. 4. Yukol Limlamthong said Thailand ordered a kill to the poultry as _____ as it knew the infected place so that the virus could be _____ from moving round. 5. The passage _____ us that the best and most important _____ for bird flu is quarantine 隔离) control. ( and 我的答案: 2. ______ 3. ______ 4. ______ 5. ______ 我的答案: 1. _____
37

我的单词表 Bangkok epidemic control virus body infect outbreak pathogen senior official agriculture ministry Viet Nam [b??′k k] n. n. n. n. n. vt. n. n. adj. n. n. n. n. 曼谷 传染病 控制 病毒 社团;团体 感染;传染 爆发;发作 病原体 高级的;地位高的 官员 农业 (中央政府)部 越南

[epi′demik] [k?n′ tr?ul] [′vai?r?s] [′b di] [in′fekt] [′autbreik] [′p?θ?dзin] [′si:nj?] [?′fi∫?l] [′?grik^lt∫?] [′ministri] [vjet′n?m]

了解这些用法 body n.“社团;团体 社团; 社团 团体” The chamber of commerce is an important commercial body. 商会是一个重要的商业社团。 a member of several professional bodies 几个专业团体的成员 infect vt. 1)(疾病)感染(人体)(与 with 连用);(某人)传染给(他人) )(与 连用);(某人)传染给(他人) );(某人 (疾病)感染(人体)( The two children were infected with SARS. 那两个孩子们感染了 SARS 病。 He infected me with a bad cold. 他将重感冒传染给我。 2)(因病原菌)污染(空气、食物等) (因病原菌)污染(空气、食物等) an infected area 污染地区 3) 感化(某人),影响,使感染某种思想(与 with 连用) 感化(某人),影响,使感染某种思想( ),影响 连用) When he was in prison he was infected with all sorts of antisocial ideas. 他在监狱中受到各种反社会思想的影响。 检验你的对与错: 检验你的对与错: 你的对与错 1. end, control 根据对文章第一段的理解确定答案。 2. stay/live, bring 根据文章中 Vallat warned Asian countries that the highly dangerous H5N1 birdflu kind probably would be around for months.确定答案。 3. Thailand, hit/infected 根据对文章第五段的理解确定答案。 4. soon, stopped/prevented/kept 根据对文章第七段的理解和 once 及 stop 的词义确定答案。 5. shows/showed, way 根据对文章的整体理解和对句子的推敲确定答案。 Translation 曼谷:世界动物健康组织的首脑星期五说,尽管这种可怕的病毒可能会滞留几个月,但是已经 杀死数百万只鸡和至少 22 人的亚洲的禽流感已经得到控制。 “在所有被感染的国家中,情况正在好转,这种流行病正在得到非常有效的控制。”建在巴黎的世
38

界动物健康组织的首脑伯纳德·瓦莱特说。 爆发在欧洲和美国的禽流感花费了 6 个月才得到控制,因此瓦莱特警告亚洲国家说,这种非常 危险的 H5N1 禽流感病种可能会存在数月。 “肯定病毒完全消失至少要花一年的时间, ”他说。 “肯定病原体完全离开这个国家是非常困难的。 ” 泰国是世界上第 4 大家禽生产商和遭受打击最严重的国家之一。 泰国在星期二曾希望在下周前 “摆脱禽流感”,但是在星期五它报道这个月早些时候又有新的禽流感爆发。 “一旦我们知道有禽流感,我们就会命令宰杀以阻止病毒四处蔓延。爆发禽流感那个地方现在监 控了 21 天,” 农业部门的高级官员 Yukol Limlamthong 说。 在过去的几个月里, 禽流感波及到了亚洲大部分地方, 在越南杀死至少 15 人和在泰国杀死 7 人, 为了制止这场流行病使得 1 亿多只禽被宰杀。 尽管禽流感病好像正在消失,联合国食品和农业组织要求那些发现过禽流感的国家不要过快地 开发家禽农场以防止疾病再次爆发。 然而,越南在星期二说它正打算饲养更多的家禽群。

39


赞助商链接

更多相关文章:
更多相关标签:

All rights reserved Powered by 甜梦文库 9512.net

copyright ©right 2010-2021。
甜梦文库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit325@126.com|网站地图