天全中学 2015—2016 学年下期高二第 12 周周考 英 语 试 题
（满分 100 分 时间 40 分钟） 第一节：阅 读理解（8*4=32分） A There is a problem each of us faces in following advice on emotional healing: apologizing is difficult. We
are trapped in what we think of ourselves by holding onto our pride. We can be selfish and not willing to admit our most obvious mistakes. Pride eats away at us as we argue or ignore the mistake. It's happened to me. I have had too much pride and selfishness to apologize to a loved one I hurt. When I did want to apologize, I couldn't bring myself to face the other person. This is the pride I'm talking about. Maybe apologies come difficult for men because they're expected to be dominant (占优势的). It's like the joke that a man never asks for directions when lost. Ladies are more emotionally open than guys and are willing to express it. Still, both genders wonder how to correctly apologize. In shifting the focus on apologizing away fro m you, what does not apologizing do to other people? They feel hurt that you are not willing to communicate your mistake. They lose trust in you as you hide behind your mistake avoiding reality. They become angry with you, wondering why you do not tell them the truth. They may begin to counter your lack of apologies by not apologizing themselves and from this the relationship goes downhill as the two of you get caught in a power struggle. You need to communicate your mistakes. A mistake you made is like a scratch and by not apologizing you are making the scratch a deeper wound and rubbing salt into it. You need to stop hurting the other person and yourself by learning to apologize. There is real power in ap ologizing and emotional healing. 1．People find it hard to apologize for their mistakes because of their ________. A．emotional feeling C．making argument B．sticking to their pride D．being trapped in lies
2．Why are men more unwilling to make apologies? A．They don't intend to hurt other people. B．They expect others to forgive them. C．They don't want to be considered weak. D．They aren't good at expressing themselves. 3．What bad effect will there be if you refuse to apologize for your mistakes? A．Other people won't pay attention to you. B．You will lose confidence in yourself.
C．You won't be forgiven even if you tell the truth. D．The friendship will get hurt and go worse. 4．From the last paragraph, it can be inferred that ________. A． communication can stop you making mistakes B． mistakes would turn into deeper scratches
C．apologizing is good for you and other people D．apologizing is the most powerful in emotional healing B Ling Ling is worried as Sept. 7, the last day for her to enter the university, approaches. “My dad doesn't want to pay for my university education as he believes the investment in higher education can't be regained，” the 19?year?old told the reporter. Ling was born in a small village in northern Sichuan. Upon completion of their primary school education, her parents started a small business. Five years ago, they moved to Chengdu, the provincial capital of Sichuan, with Ling and her younger brother. They have purchased an apartment and a small shop there. “My family isn't short of money. My father doesn't want me to pursue university education because he thinks it not worthwhile going to university，” Ling said. Her father estimates it will cost a total of 80,000 yuan in tuition fees and living expenses to finish a four?year university education. If his daughter works for four years instead, she can earn at least 80,000 yuan in four years. With that money, she can start a small business. “In my neighborhood, at least 10 university graduates cannot find jobs and stay at home，” her father told the re porter. He said as a primary school graduate, he earned more than many university graduates with his small business. He said his view that attending a university is not worthwhile is not groundless, pointing that nearly 7 million students graduated from institutions of higher learning nationwide this year and their employment situation is not so good. To persuade her father to support her higher education financially, Ling has done many things but in vain. After her story spread online, a survey was made on the website to seek netizens' views. More than 10,000 netizens replied and 71 percent supported her father's view. About 50 percent thought society was a good university and about 20 percent thought a person could improve himself or herself anywhere. Despite strong opposition from survey respondents, 55 readers of them said higher education could broaden one's horizons. They want to help Ling financially since she cannot borrow money from her relatives who share her father's view. 5．Why her father doesn't support Ling's higher education? A．Because her family is short of money. B．Because she has to enter a local university.
C．Because he thinks it not worthwhile going to university. a businessman. 6．What is the main idea of the passage? A．The worth of university causes heated discussion.
D．Because Ling's father is
B．University will cost much money in tuition fees and living expenses. C．University students' employment situation is bad. D．Society is a good university. 7．According to this passage, we know that ________. A ． some people consider money more important important C．the majority of people support Ling Ling's father D．the majority of people support Ling Ling 8．Which of the following can be inferred from the last paragraph of the passage? A．Ling is likely to go to university. C．Ling will give in. B．Ling will start a small business. B ． some people consider education more
D．Ling doesn't know how to deal with the situation.
第二节 完型填空(共 20 小题；每小题 2 分，满分 40 分) Nowadays, it's not easy being a teenager, nor is it easy being a parent.Parents are advice for their children on what to learn, but when it comes to of fact, they often have and much __1__
__2__ to live, as a matter
__3__ to say.As a result, children may grow up with good manners __5__ their life.Here are some basics to help. __6__ with friends will __8__ __9__
__4__ ， but without any idea how to
Firstly, build proper relationships.“No man is an island.” So have a sense of belonging and not
__7__ from loneliness, whose ill effects have been
among the elderly.If the young are surrounded by friends and relatives, they are more to recover from their illnesses.
Then, try to be honest.Children must be taught to stay honest.It takes courage and trainin g to be honest when people are getting away with cheating and Be __10__all around. __12__ and that
__11__ of money.Explain to children that credit cards must be used
when buying something using a credit card, they can easily end up paying two or three times more than in cash.Suppose your child the cash, give him some __15__ __13__ a new bicycle that costs $150. __14__ paying
pocket money.And by putting aside $15 each week, he will
be able to buy it for himself in only ten weeks. Another thing to keep in mind is to expect a lot from your child, but not everything, which is also __16__. So give your child space to __17__.If your child is __18__ to discuss
something, don't force him to do that.Instead, let him the same time,
__19__ to solve things by h imself.At
__20__ him that you're always there for him if he seeks advice or help.
1.A.full of 2．A.why 3．A.much 4．A.knowledge 5．A.save 6．A.adults 7．A.die 8．A.observed 9．A.difficult 10．A.guaranteeing 11．A.aware 12．A.responsibly 13．A.loses 14．A.In favour of 15．A.necessary 16．A.important 17．A.relax 18．A.satisfied 19．A.volunteer 20．A.remind
B．short of B．whether B．little B．energy B．imagine B．parents B．suffer B．replaced B．content B．apologizing B．short B．patiently B．wants B．In spite of B．extra B．strange B．work B．unwilling B．refuse B．encourage
C．proud of C．where C．enough C．money C．manage C．teachers C．learn C．ignored C．likely C．promising C．generous C．frequently C．repairs C．Rather than C．regular C．obvious C．play C．ready C．attempt C．inform
D．afraid of D．how D．everything D．humor D．earn D．teenagers D．benefit D．shared D．confident D．lying D．careful D．immediately D．steals D．In return for D．spare D．troublesome D．grow D．frightened D．afford D．warn
第三节 语法填空 (共 10 小题；每小题 1.5 分，满分 15 分) 阅读下面的材料，在空白处填入适当的内容（一个单词）或括号内单词的正确形式。 My hometown is on the list of the best food cities in Canada and the US. Last night I discovered one more reason pizza restaurant, is 62 61 my hometown is known for good food. Amelio’s, a small 63 last night was my first
(locate) in my neighborhood.
visit to this restaurant, it has been in business for more than 25 years. My niece first heard about the pizza restaurant it and had been trying to get her mother and me 65 64 one of her professors. She loved
(try) for ages. Last night we finally 66 (vary) kinds of pizza
did. The four of us (my two sisters, my niece and I) ordered
— including their “white” or five-cheese pizza. And I found there were many different kinds of pizza 67 I had never tasted. 68 (immediate)! The restaurant itself
Even now, when I think of it, I get hungry is small and simple, 69
very basic decoration. In fact, you will probably walk right by
it if you don’t know it is there. But once you get inside the fresh pizzas ... oh, it’s wonderful!
door and have a taste of
第四节 ：短文改错（10*1.3=13 分） It was a fine spring day last Monday and I toured the West Lake by me. I was walking along the east bank which I found myself standing under a big tree. Some visitors pointed their cameras highly at the tree. I looked up only to find a lovely squirrel sitting on a low branch, busily ate something! Then it climbed down the tree and looked on food on the ground, which delighted everybody. Later that afternoon I returned to home and shocking news came from Internet. A visitor in his fifty, encouraged by his wife, rushed out, hit the squirrel to the ground and stepped on it heavily, causing the squirrel serious injured. It managed to climb the tree but then fall to the ground, dead! Wha t a great pity!
天全中学 2015—2016 学年下期高二第 12 周周考 英语参考答案 第一节：阅读理解（8*4=32分） A 篇语篇解读：本文是一篇议论文，针对人们在犯错误后不愿意道歉的现象，分析了其中的原因，并强 调了拒绝道歉的严重后果，同时建议人们要勇于承认错误，及时道歉。 1．选 B 细节理解题。根据第一段的第二句“We are trapped in what we think of ourselves by holding onto our pride.”和第一段的最后一句“Pride eats away at us as we argue or ignore the mistake.”可知，B 项正确。 2．选 C 细节理解题。根据第二段中的“because they're expected to be dominant (占优势的)” 可知，男人不愿意道歉的原因是他们不希望别人认为他们弱，不占优势。故 C 项正确。 3． 选 D 细节理解题。 根据第三段中的“They feel hurt that you are not willing to ...get caught in a power struggle.”可知 D 项正确。 4． 选 C 推理判断题。 根据最后一段中的“You need to stop hurting the other person and yourself by learning to apologize.”可知 C 项正确。 B 篇语篇解 读：成都女孩玲玲考上了大学，父亲虽然有钱供她读书，却以“上大学无用”为由拒绝提供 学费和生活费，这则新闻引发了社会各界对于“上大学值不值”的广泛争论。 5．选 C 细节理解题。根据第二段的最后一句话可知本题选 C。 6．选 A 主旨大意题。B、C 两项是文章中的两处具体细节； D 项仅仅是一部分人的观点；全文围 绕着“玲玲上大学，父亲不提供经济支持”这种现象，讨论了“上大学是否值得”这个问题，故只有 A 项能全面、准确概括出本文主旨。 7．选 C 细节理解题。根据第四段的第三句可以看出 71%(即大多数)的网民支持玲玲父亲的观点。 8．选 A 推理判断题。从“They want to help Ling financially”可以推断出 A 项正确。 第二节 完型填空(共 20 小题；每小题 2 分，满分 40 分) 语篇解读：如今，当父母不容易，特别是讲到“如何生活”这个话题时，父母们似乎也很难讲清楚，本 文给父母提出了一些建议。 1．选 A 在学习方面，父母们对孩子有一箩筐 的建议。full of“充满”，表示很多；short of“短 缺”；proud of“对??感到骄傲”；afraid of“对??害怕”。根据语境可知应选 A。 2．选 D 事实上，当提到“如何(how)生活”这个话题时，父母们几乎不知道该说什么。 3．选 B 参见上题解析。little 表示“很少的”，符合语境。 4．选 A 结果，孩子们懂礼貌，知识丰富(much knowledge)，却不知道怎么控制(manage)自己的生 活。 5．选 C 参见上题解析。save“拯救”；imagine“想象”；manage“控制”；earn“赚得”。根 据语境可知答案为 C。 6．选 D 所以有朋友的青少年会有一种归属感不会感到孤独。根据语境可知，这里谈论的对象是青 少年(teenagers)。 7．选 B 参见上题解析。die from“死于”；suffer from“遭受”；learn from“向??学习”； benefit from“从??受益”。根据语境可知答案为 B。 8． 选 A 孤独感的副作用可以从老年人身上观察(observed)到。 replace“代替”； ignore“忽略”； share“分享”。根据语境可知答案为 A。 9．选 C 如果年轻人被亲友包围，他们就更有可能(likely)从疾病中恢复过来。difficult“困难 的”；content“满意的”；confident“自信的”。 10．选 D 当人们作弊和说谎(lying)却未受到惩罚时，更需要勇气和锻炼来保持诚实的品质。此处 用 lying 和前面的 cheating 并列。guarantee“保证”；apologize“道歉”；promise“允诺”。 11．选 D 花钱需谨慎。careful“小心的，谨慎的”，符合语境。aware“意识到的”；short“短 缺的”；generous“慷慨的”。 12．选 A 向孩子们解释，必须负责地(responsibly)使用信用卡，否则他们会轻易地刷卡消费。
patiently“耐心地”；frequently“频繁地”；immediately“立刻”。根据语境可知答案为 A。 13．选 B 假设你的孩子想要(wants)一辆新自行车。 14．选 C 定期给他一些零花钱，而不是(rather than)用现金全额付款。in favour of“支持，赞 成”；in spite of“尽管，不管”；in return for“作为??的回报”。根据语境可知答案为 C。 15．选 C 参见上题解析。regular“有规律的”，符合语境。necessary“必要的”；extra“多余 的”；spare“空余的”。 16．选 A 另外一点需要铭记的是，要对孩子有很多期待，但同样重要的(important)是，不能对每 件事都饱含期望。strange“奇怪的”；obvious“明显的”；troublesome“麻烦的”。根据语境可知 选 A 项。 17．选 D 给孩子成长(grow)的空间。 18 ．选 B 如果孩子不愿意 (unwilling) 谈论某件事，那么不要勉强他。satisfied“满意的”； ready“准备好的”；frightened“害怕的”。根据语境可知答案为 B。 19 ．选 C 让他们自己尝试 (attempt) 去解决问题。volunteer“自愿做”；refuse“拒绝”； afford“买得起”。根据语境可知答案为 C。 20．选 A 同时提醒(remind)他，如果他需要建议或帮助，你随时都在身边。encourage“鼓励”； inform“通知”；warn“警告”。根据语境可知答案为 A 。
第三节 语法填空 (共 10 小题；每小题 1.5 分，满分 15 分) 61. why 62. located 63. Although / Though 64. from 66. various 67. that 68. immediately 69. with
65. to try 70. its / the
第四节：短文改错（10*1.3=13 分） 第一句：me→myself 第二句：which→when 第三句：highly→high 第四句：ate→eating 第五句：on→for 第六句：去掉 to; from 后加 the 第七句：fifty→fifties; serious→seriously 第八句：fall→fell