9512.net
甜梦文库
当前位置:首页 >> 学科竞赛 >>

AMC 10 2016数学竞赛



2016 AMC 10

AMC 10 2016

– – 1

A February 2nd What is the value of (A) 99 11! ? 10! ? 9! (B) 100 (C) 110

(D) 121

(E) 132

2

/>
(A) 1 3

For what value of x does 10x · 1002x = 10005 ? (B) 2 (C) 3 (D) 4

(E) 5

For every dollar Ben spent on bagels, David spent 25 cents less. Ben paid $12.50 more than David. How much did they spend in the bagel store together? (A) $37.50 (B) $50.00 (C) $87.50 (D) $90.00 (E) $92.50

4

The remainder can be de?ned for all real numbers x and y with y = 0 by rem(x, y ) = x ? y where
x y

x y
x y.

denotes the greatest integer less than or equal to (C) 0 (D)
3 8

What is the

2 value of rem( 3 8 , ? 5 )? 1 3 (B) ? 40 (A) ? 8

(E)

31 40

5

A rectangular box has integer side lengths in the ratio 1 : 3 : 4. Which of the following could be the volume of the box? (A) 48 (B) 56 (C) 64 (D) 96 (E) 144

6

Ximena lists the whole numbers 1 through 30 once. Emilio copies Ximena’s numbers, replacing each occurrence of the digit 2 by the digit 1. Ximena adds her numbers and Emilio adds his numbers. How much larger is Ximena’s sum than Emilio’s? (A) 13 (B) 26 (C) 102 (D) 103 (E) 110

www.artofproblemsolving.com/community/c222490 Contributors: adihaya, Royalreter1, atmchallenge, mathmaster2012, DanielL2000, Th3Numb3rThr33, shiningsunnyday, DeathLlama9, quinna nyc, thatindiankid55, ythomashu, rrusczyk

2016 AMC 10

7

The mean, median, and mode of the 7 data values 60, 100, x, 40, 50, 200, 90 are all equal to x. What is the value of x? (A) 50 (B) 60 (C) 75 (D) 90 (E) 100

8

Trickster Rabbit agrees with Foolish Fox to double Fox’s money every time Fox crosses the bridge by Rabbit’s house, as long as Fox pays 40 coins in toll to Rabbit after each crossing. The payment is made after the doubling, Fox is excited about his good fortune until he discovers that all his money is gone after crossing the bridge three times. How many coins did Fox have at the beginning? (A) 20 (B) 30 (C) 35 (D) 40 (E) 45

9

A triangular array of 2016 coins has 1 coin in the ?rst row, 2 coins in the second row, 3 coins in the third row, and so on up to N coins in the N th row. What is the sum of the digits of N ? (A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9 (E) 10

10

A rug is made with three di?erent colors as shown. The areas of the three di?erently colored regions form an arithmetic progression. The inner rectangle is one foot wide, and each of the two shaded regions is 1 foot wide on all four sides. What is the length in feet of the inner rectangle?

1

1 1 1

1

(A) 1 11

(B) 2

(C) 4

(D) 6

(E) 8

What is the area of the shaded region of the given 8 × 5 rectangle?

www.artofproblemsolving.com/community/c222490 Contributors: adihaya, Royalreter1, atmchallenge, mathmaster2012, DanielL2000, Th3Numb3rThr33, shiningsunnyday, DeathLlama9, quinna nyc, thatindiankid55, ythomashu, rrusczyk

2016 AMC 10

1 1

7

4 4 1 7 1

(A) 4 12

3 5

(B) 5

(C) 5

1 4

(D) 6

1 2

(E) 8

Three distinct integers are selected at random between 1 and 2016, inclusive. Which of the following is a correct statement about the probability p that the product of the three integers is odd? 1 1 1 1 1 1 (A) p < (B) p = (C) < p < (D) p = (E) p > 8 8 8 3 3 3 Five friends sat in a movie theater in a row containing 5 seats, numbered 1 to 5 from left to right. (The directions ”left” and ”right” are from the point of view of the people as they sit in the seats.) During the movie Ada went to the lobby to get some popcorn. When she returned, she found that Bea had moved two seats to the right, Ceci had moved one seat to the left, and Dee and Edie had switched seats, leaving an end seat for Ada. In which seat had Ada been sitting before she got up? (A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4 (E) 5

13

14

(A) 236 15

How many ways are there to write 2016 as the sum of twos and threes, ignoring order? (For example, 1008 · 2 + 0 · 3 and 402 · 2 + 404 · 3 are two such ways.) (B) 336 (C) 337 (D) 403 (E) 672

Seven cookies of radius 1 inch are cut from a circle of cookie dough, as shown. Neighboring cookies are tangent, and all except the center cookie are tangent to the edge of the dough. The leftover scrap is reshaped to form another cookie of the same thickness. What is the radius in inches of the scrap cookie?

www.artofproblemsolving.com/community/c222490 Contributors: adihaya, Royalreter1, atmchallenge, mathmaster2012, DanielL2000, Th3Numb3rThr33, shiningsunnyday, DeathLlama9, quinna nyc, thatindiankid55, ythomashu, rrusczyk

2016 AMC 10

(A) 16



2

(B) 1.5

(C)



π

(D)





(E) π

(A) counterclockwise rotation about the origin by 90? . (B) clockwise rotation about the origin by 90? . (C) re?ection about the x-axis (D) re?ection about the line y = x (E) re?ection about the y -axis. 17

A triangle with vertices A(0, 2), B (?3, 2), and C (?3, 0) is re?ected about the x-axis, then the image △A′ B ′ C ′ is rotated counterclockwise about the origin by 90? to produce △A′′ B ′′ C ′′ . Which of the following transformations will return △A′′ B ′′ C ′′ to △ABC ?

Let N be a positive multiple of 5. One red ball and N green balls are arranged in a line in random order. Let P (N ) be the probability that at least 3 5 of the green balls are on the same side of the red ball. Observe that P (5) = 1 and that P (N ) approaches 4 5 as N grows large. What is the sum of the digits of the 321 ? least value of N such that P (N ) < 400 (A) 12 (B) 14 (C) 16 (D) 18 (E) 20

18

Each vertex of a cube is to be labeled with an integer 1 through 8, with each integer being used once, in such a way that the sum of the four numbers on the vertices of a face is the same for each face. Arrangements that can be obtained from each other through rotations of the cube are considered to be the same. How many di?erent arrangements are possible? (A) 1 (B) 3 (C) 6 (D) 12 (E) 24

19

In rectangle ABCD, AB = 6 and BC = 3. Point E between B and C , and point F between E and C are such that BE = EF = F C . Segments AE and
www.artofproblemsolving.com/community/c222490 Contributors: adihaya, Royalreter1, atmchallenge, mathmaster2012, DanielL2000, Th3Numb3rThr33, shiningsunnyday, DeathLlama9, quinna nyc, thatindiankid55, ythomashu, rrusczyk

2016 AMC 10

AF intersect BD at P and Q, respectively. The ratio BP : P Q : QD can be written as r : s : t, where the greatest common factor of r, s and t is 1. What is r + s + t? (A) 7 20 (B) 9 (C) 12 (D) 15 (E) 20

For some particular value of N , when (a + b + c + d + 1)N is expanded and like terms are combined, the resulting expression contains exactly 1001 terms that include all four variables a, b, c, and d, each to some positive power. What is N? (A) 9 (B) 14 (C) 16 (D) 17 (E) 19

21

Circles with centers P, Q and R, having radii 1, 2 and 3, respectively, lie on the same side of line l and are tangent to l at P ′ , Q′ and R′ , respectively, with Q′ between P ′ and R′ . The circle with center Q is externally tangent to each of the other two circles. What is the area of triangle P QR? √ √ (A) 0 (B) 2 (C) 1 (D) 6 ? 2 (E) 3 3 2 For some positive integer n, the number 110n3 has 110 positive integer divisors, including 1 and the number 110n3 . How many positive integer divisors does the number 81n4 have? (A) 110 (B) 191 (C) 261 (D) 325 (E) 425

22

23

A binary operation ? has the properties that a ? (b ? c) = (a ? b) · c and that a ? a = 1 for all nonzero real numbers a, b, and c. (Here · represents multiplication). The solution to the equation 2016 ? (6 ? x) = 100 can be written as p q, where p and q are relatively prime positive integers. What is p + q ? (A) 109 (B) 201 (C) 301 (D) 3049 (E) 33, 601

24

√ A quadrilateral is inscribed in a circle of radius 200 2. Three of the sides of this quadrilateral have length 200. What is the length of the fourth side? √ √ √ (C) 200 3 (D) 300 2 (E) 500 (A) 200 (B) 200 2 How many ordered triples (x, y, z ) of positive integers satisfy lcm(x, y ) = 72, lcm(x, z ) = 600 and lcm(y, z ) = 900? (A) 15 (B) 16 (C) 24 (D) 27 (E) 64

25



B

www.artofproblemsolving.com/community/c222490 Contributors: adihaya, Royalreter1, atmchallenge, mathmaster2012, DanielL2000, Th3Numb3rThr33, shiningsunnyday, DeathLlama9, quinna nyc, thatindiankid55, ythomashu, rrusczyk

2016 AMC 10

– 1

February 17th What is the value of (A) 1 (B) 2
2a ? 1 + a 2 a (C) 5 2
?1

1 when a = 2 ?

(D) 10

(E) 20

2

If n?m = n3 m2 , what is (A)
1 4

(B)

1 2

2? 4 4? 2 ?

(C) 1

(D) 2

(E) 4 | x| ? x ? | x| ? x? (D) 4032

3

(A) ? 2016 4

Let x = ?2016. What is the value of (B) 0 (C) 2016

(E) 6048

Zoey read 15 books, one at a time. The ?rst book took her 1 day to read, the second book took her 2 days to read, the third book took her 3 days to read, and so on, with each book taking her 1 more day to read than the previous book. Zoey ?nished the ?rst book on a monday, and the second on a Wednesday. On what day the week did she ?nish her 15th book? (A) Sunday (B) Monday (C) Wednesday (D) Friday (E) Saturday

5

The mean age of Amanda’s 4 cousins is 8, and their median age is 5. What is the sum of the ages of Amanda’s youngest and oldest cousins? (A) 13 (B) 16 (C) 19 (D) 22 (E) 25

6

Laura added two three-digit positive integers. All six digits in these numbers are di?erent. Laura’s sum is a three-digit number S . What is the smallest possible value for the sum of the digits of S ? (A) 1 (B) 4 (C) 5 (D) 15 (E) 21

7

The ratio of the measures of two acute angles is 5 : 4, and the complement of one of these two angles is twice as large as the complement of the other. What is the sum of the degree measures of the two angles? (A) 75 (B) 90 (C) 135 (D) 150 (E) 270

8

(A) 0

What is the tens digit of 20152016 ? 2017? (B) 1 (C) 3 (D) 5

(E) 8

www.artofproblemsolving.com/community/c222490 Contributors: adihaya, Royalreter1, atmchallenge, mathmaster2012, DanielL2000, Th3Numb3rThr33, shiningsunnyday, DeathLlama9, quinna nyc, thatindiankid55, ythomashu, rrusczyk

2016 AMC 10

9

All three vertices of △ABC lie on the parabola de?ned by y = x2 , with A at the origin and BC parallel to the x-axis. The area of the triangle is 64. What is the length of BC ? (A) 4 (B) 6 (C) 8 (D) 10 (E) 16

10

A thin piece of wood of uniform density in the shape of an equilateral triangle with side length 3 inches weighs 12 ounces. A second piece of the same type of wood, with the same thickness, also in the shape of an equilateral triangle, has side length of 5 inches. Which of the following is closest to the weight, in ounces, of the second piece? (A) 14.0 (B) 16.0 (C) 20.0 (D) 33.3 (E) 55.6

11

Carl decided to fence in his rectangular garden. He bought 20 fence posts, placed one on each of the four corners, and spaced out the rest evenly along the edges of the garden, leaving exactly 4 yards between neighboring posts. The longer side of his garden, including the corners, has twice as many posts as the shorter side, including the corners. What is the area, in square yards, of Carls garden? (A) 256 (B) 336 (C) 384 (D) 448 (E) 512

12

Two di?erent numbers are selected at random from (1, 2, 3, 4, 5) and multiplied together. What is the probability that the product is even? (A) 0.2 (B) 0.4 (C) 0.5 (D) 0.7 (E) 0.8

13

At Megapolis Hospital one year, multiple-birth statistics were as follows: Sets of twins, triplets, and quadruplets accounted for 1000 of the babies born. There were four times as many sets of triplets as sets of quadruplets, and there was three times as many sets of twins as sets of triplets. How many of these 1000 babies were in sets of quadruplets? (A) 25 (B) 40 (C) 64 (D) 100 (E) 160

14

(A) 30 15

How many squares whose sides are parallel to the axes and whose vertices have coordinates that are integers lie entirely within the region bounded by the line y = πx, the line y = ?0.1 and the line x = 5.1? (B) 41 (C) 45 (D) 50 (E) 57

All the numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 are written in a 3 × 3 array of squares, one number in each square, in such a way that if two numbers of consecutive then

www.artofproblemsolving.com/community/c222490 Contributors: adihaya, Royalreter1, atmchallenge, mathmaster2012, DanielL2000, Th3Numb3rThr33, shiningsunnyday, DeathLlama9, quinna nyc, thatindiankid55, ythomashu, rrusczyk

2016 AMC 10

they occupy squares that share an edge. The numbers in the four corners add up to 18. What is the number in the center? (A) 5 16 (B) 6 (C) 7 (D) 8 (E) 9

The sum of an in?nite geometric series is a positive number S , and the second term in the series is 1. What is the smallest possible value of S ? √ √ (B) 2 (C) 5 (A) 1+2 5 (D) 3 (E) 4 All the numbers 2, 3, 4, 5, 6, 7 are assigned to the six faces of a cube, one number to each face. For each of the eight vertices of the cube, a product of three numbers is computed, where the three numbers are the numbers assigned to the three faces that include that vertex. What is the greatest possible value of the sum of these eight products? (A) 312 (B) 343 (C) 625 (D) 729 (E) 1680

17

18

In how many ways can 345 be written as the sum of an increasing sequence of two or more consecutive positive integers? (A) 1 (B) 3 (C) 5 (D) 6 (E) 7

19

Rectangle ABCD has AB = 5 and BC = 4. Point E lies on AB so that EB = 1, point G lies on BC so that CG = 1. and point F lies on CD so that DF = 2. Segments AG and AC intersect EF at Q and P , respectively. What Q is the value of P EF ?

A

E

B

Q P G D
√ √

F

C

(A)

13 16

(B)

2 13

(C)

9 82

(D)

10 91

(E)

1 9

www.artofproblemsolving.com/community/c222490 Contributors: adihaya, Royalreter1, atmchallenge, mathmaster2012, DanielL2000, Th3Numb3rThr33, shiningsunnyday, DeathLlama9, quinna nyc, thatindiankid55, ythomashu, rrusczyk

2016 AMC 10

20

A dilation of the planethat is, a size transformation with a positive scale factorsends the circle of radius 2 centered at A(2, 2) to the circle of radius 3 centered at A(5, 6). What distance does the origin O(0, 0), move under this transformation? √ (D) 4 (E) 5 (A) 0 (B) 3 (C) 13 What is the area of the region enclosed by the graph of the equation x2 + y 2 = | x| + | y | ? √ √ √ √ (B) π + 2 (C) π + 2 2 (D) 2π + 2 (E) 2π + 2 2 (A) π + 2

21

22

A set of teams held a round-robin tournament in which every team played every other team exactly once. Every team won 10 games and lost 10 games; there were no ties. How many sets of three teams {A, B, C } were there in which A beat B , B beat C , and C beat A? (A) 385 (B) 665 (C) 945 (D) 1140 (E) 1330

23

In regular hexagon ABCDEF , points W , X , Y , and Z are chosen on sides BC , CD, EF , and F A respectively, so lines AB , ZW , Y X , and ED are parallel and equally spaced. What is the ratio of the area of hexagon W CXY F Z to the area of hexagon ABCDEF ? (A)
1 3

(B)

10 27

(C)

11 27

(D)

4 9

(E)

13 27

24

How many four-digit integers abcd, with a = 0, have the property that the three two-digit integers ab < bc < cd form an increasing arithmetic sequence? One such number is 4692, where a = 4, b = 6, c = 9, and d = 2. (A) 9 (B) 15 (C) 16 (D) 17 (E) 20

25

Let f (x) = 10 k=2 (?kx?? k ?x?), where ?r ? denotes the greatest integer less than or equal to r. How many distinct values does f (x) assume for x ≥ 0? (A) 32 (B) 36 (C) 45 (D) 46 (E) in?nitely many

– These problems are copyright c Mathematical Association of America (http: //maa.org).

www.artofproblemsolving.com/community/c222490 Contributors: adihaya, Royalreter1, atmchallenge, mathmaster2012, DanielL2000, Th3Numb3rThr33, shiningsunnyday, DeathLlama9, quinna nyc, thatindiankid55, ythomashu, rrusczyk



更多相关文章:
项目手册-2016 美国数学竞赛(AMC)
项目手册-2016 美国数学竞赛(AMC)_高一数学_数学_高中教育_教育专区。美国数学...竞赛分类 AMC 考试包括 AMC8、AMC10AMC12、AIME 等 AMC8 是针对 8 年级...
2016年AMC12真题及答案
2016,AMC12,A,2016年美国数学竞赛A 2016 AMC12 A Problem 1 What is the ...10 B 11 E 12 C 13 A 14 C 15 D 16 D 17 B 18 D 19 B 20 A ...
2000到2015年AMC 10美国数学竞赛
2000到2015年AMC 10美国数学竞赛_学科竞赛_小学教育_教育专区。美国(国际)大学...文档贡献者 狭路勇者胜123 贡献于2016-01-10 相关文档推荐 暂无相关推荐文档 ...
2014-2015年度全美数学竞赛
年度全美数学竞赛(amc10-B) 1、小红现有 13 个硬币,面值为 1 分和 5 分...文档贡献者 langhai99 贡献于2016-01-04 相关文档推荐 暂无相关推荐文档 ...
【讲座回顾】美国数学竞赛AMC,竟是留学申请的核武器!
AIME(美国数学邀请赛)由 AMC10AMC12 测试中成绩达到要求的学生参加。 在...2013-2016 年作为主讲老师参 与 AMC 10AMC 12 的辅导;2015-2016 年...
2011年-AMC10数学竞赛A卷-附中文翻译和答案
2011年-AMC10数学竞赛A卷-附中文翻译和答案_学科竞赛_初中教育_教育专区。2011...©2016 Baidu 使用百度前必读 | 文库协议 | 网站地图 ...
美国AMC10数学联赛英文原题
美国AMC10数学联赛英文原题_学科竞赛_初中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档美国AMC10数学联赛英文原题_学科竞赛_初中教育_教育专区。A 2012 ...
2011AMC10美国数学竞赛A卷附中文翻译和答案
2011AMC10美国数学竞赛A卷附中文翻译和答案_英语学习_外语学习_教育专区。2011AMC10 美国数学竞赛 A 卷 2011AMC10 美国数学竞赛 A 卷 1. A cell phone plan ...
2010AMC10美国数学竞赛A卷
2010AMC10美国数学竞赛A卷_数学_初中教育_教育专区。2010AMC10 美国数学竞赛 A 卷 2010 AMC10 美国数学竞赛 A 卷 1. Mary’s top book shelf holds five boo...
2011AMC10美国数学竞赛A卷
How many even integers are there between 200 and 700 whose digits are all - 3 - 2011AMC10 美国数学竞赛 A 卷 different and come from the set {1,...
更多相关标签:
amc数学竞赛2016    amc数学竞赛报名 2016    美国数学竞赛amc10    amc10数学竞赛词汇    amc 10数学竞赛试题    amc数学竞赛    amc美国数学竞赛    amc数学竞赛报名2017    

All rights reserved Powered by 甜梦文库 9512.net

copyright ©right 2010-2021。
甜梦文库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit325@126.com|网站地图