9512.net
甜梦文库
当前位置:首页 >> 英语 >>

名词性从句常考点


专题九

名词性从句常考点

在复合句中起名词作用的从句叫作名词性从句。它包括主语从 句、宾语从句、同位语从句和表语从句。名词性从句是英语中的一个 重要语法项目,在历年的高考中几乎都涉及到。引导名词性从句的连 接词可分为三类:连接词 that,whether,if(不充当从句的任何成分); 连接代词 what,whatever,who,whoever,whom,whose,which; 连接副词 when,where,how,why。 It is...和 There is... It is...句型中 it 为形式主语,真正的主语为动名词、不定式或从句, 而 There is 意为“有……”,有时 be 也可以用 exist,remain 等替代。 用 it,there 填空: ①________ is a pity that he was absent. ②________ is a fact that he has lied to you. ③________ is no wonder that he is so excited. ④________ is no need to worry about it. ⑤________ is no sense/point (in) arguing with him. ⑥________ is no doubt that he has gone. 【答案】①It ②It ③It ④There ⑤There ⑥There 从句作主语时的谓语动词形式 主语从句作主语相当于第三人称单数作主语,谓语动词用单数;如果 由 and 连接两个或两个以上的主语从句作主语时,谓语动词用复数; 由两个或多个连接词引导一个主语从句,谓语动词用单数。 用所给词的适当形式填空: ①That the president is coming ________(excite) all of us. ② How close parents are to their children ________(have) a strong influence on their character. ③When and where the meeting will be held __________(not decide) yet. 【答案】①excites ②has ③isn't decided/hasn't been decided
1

1

2

宾语从句的时态和语序 宾语从句中的时态要注意呼应。当主句中的谓语是现在时,从句根据 自身的句子情况,而使用不同的时态。当主句中的谓语是过去时态, 从句则要用相应的过去时态(如一般过去时,过去进行时,过去将来 时等);当从句表示的是客观真理、科学真理、自然现象,则从句仍 用现在时态.宾语从句语序要用陈述语序(what is/was the matter 除外)。 ①The photographs will show you ________. A. what does our village look like B. what our village looks like C. how does our village look like D. how our village looks like ②Someone is ringing the doorbell. Go and see ________. A. who is he B. who he is C. who is it D. who it is ③Hello,I didn't know you _____(be) in London. How long have you been here? ④I thought he ________(be) coming tomorrow. ⑤The teacher told us that light _______(travel) at a very high speed. 【答案】①B ②D ③were ④was ⑤travels 4 表语从句中的常见句型

3

常用的句型有: The reason is that...;It is because...;That's why...;That's where...。 完成下列句子: ①The reason ______ he is absent from school is ________ he is ill. =He is ill. That's ________ he is absent from school. =He is absent from school. That's ________ he is ill. ②The reason ____ he gave was ___ he was caught in the traffic jam. ③ That's ____ I disagree/the problem lies/I have doubt/you are mistaken.

2

That's ________ I disagree about/the problem lies in/I have doubt about/you are mistaken about. 【答案】①why;that;why;because ②which;that/不填 ③ where;what 同位语从句和定语从句的辨别 同位语从句就是在复合句中作名词的同位语的名词性从句。连接词 that 引导同位语从句时, 应在某些抽象名词之后, 如: fact, hope, story, thought,suggestion,idea,news,possibility,feeling,doubt,truth, wish,word(消息),request,information,order,message 等,对前面 的名词起补充说明的作用。 同位语从句有时可以不紧跟在它所说明的 名词后面,而是被别的词隔开。 定语从句中的 that 是关系代词,既起引导从句的作用,同时又在从句 中充当主语或宾语,而同位语从句中的 that 是连词,只起连接主句与 从句的作用,不充当句中任何成分。 完成下列句子: ①The news ________ he told us excited us. The news ________ our team won the game excited us. ②The fact ________ he collected was surprising. The fact ________ he said nothing was surprising. ③There is a chance/possibility ________ he will lose the game. =________ are that he will lose the game. ④Information has been put forward ________ more middle school graduates will be admitted into universities. 【答案】①that/which/不填;that ②that/which/不填;that ③that;Chances ④that what 和 that 的用法 ①what 可引导主语从句、宾语从句和表语从句,并且替代名词性从 句中所缺的主语、宾语或表语(尤其注意 what 引导的从句作介词宾 语), 相当于“名词或代词+that/which”; 另外 what 不能引导定语从句。 ②that 在名词性从句中只引导从句,不充当成分。 如:That he said nothing at the meeting surprised us.
3

5

6

[注]介词后不接 that 从句,除了 in that...和 except that...。 that 引导两个以上的宾语从句,第一个 that 可省略,其后的 that 都不 可省略。that 引导主语从句、表语从句和同位语从句时,that 不可省。 完成下列句子: ①The school is no longer ________ it used to be. =The school is no longer the one________ it used to be. ②Finally he told us everything ________ he had seen. =Finally he told us ________ he had seen. ③They arrived in ________ was once a school. =They arrive in the place ________ was once a school. ④Don't care ________ others think about you. ⑤Do you know ________ they do with waste paper? 【答案】①what;that ②that;what ③what;that/which ④what ⑤what 7 whether 和 if 的区别以及 whether 和 that 的区别 1. if 和 whether 都可译为“是否”,两者引导宾语从句时通常可以 互相替换。而以下几种情况中,只能用 whether,不能用 if: ①强调两方面的选择,特别是句中有 or not 时。如: Let me know whether you can come or not. ②宾语从句前置时。如: Whether this is true,I can't say. ③引导主语、表语、同位语从句时。如: Whether the football game will be played depends on the weather. (主语从句) The question is whether he can do it. (表语从句) The question whether we should go with them must be decided at once. (同位语从句) ④在介词之后作宾语时。如: I haven't settled the question of whether I'll go back home. Whether we will go there depends on whether it is going to rain.
4

⑤在不定式前与不定式一起组成短语时。如: Whether to go or stay is still a question. [注]if 可以引导条件状语从句,有“假如;如果”之意,而 whether 可以引导让步状语从句,有“不管;无论” 之意。 如:If you ask him,he will help you. Whether he comes or not,we will begin our party on time. 2. whether 和 that 的区别:that 表示事实,而 whether 表示疑问。 完成下列句子: ① ________ they are twins is clear. ________ they are twins is not clear. ②There is a question/an argument ____________ we have enough time to do it. ③The problem is ________ he is poor at English. The problem is ________ he can improve his English. 【答案】①That;Whether ②whether ③that;how/whether 8 “疑问词+ever”和“no matter+疑问词”的区别 “疑问词+ever”既可引导名词性从句,在主句中充当一定的成分,又 可引导让步状从;但是“no matter+疑问词”只能引导让步状语从句。 完成下列句子: ①________ leaves the room last ought to turn off the lights. ________ leaves the room last,he ought to turn off the lights. ②He wouldn't listen to ________ I said. ________ I said,he wouldn't listen to me. ③Sarah hopes to become a friend of ________ shares her interest. ________ comes,you mustn't open the door. ④As many as five courses are provided, and you are free to choose ________ suits you best. 【答案】①Whoever;Whoever/No matter who ②whatever;Whatever/No matter what ③whoever;Whoever/No matter who ④whichever
5

who 和 whoever 的区别 who 表示疑问;而 whoever 与 anyone who 同义。 用 who,whoever 填空: ①________ has stolen the money hasn't been found out yet. ②________ has stolen the money should be punished. ③I will spare a ticket for the newly-made film to _____ desires to get it. 【答案】①Who ②Whoever 10 ③whoever

9

“众所周知”的几种表达 “众所周知”可以用主语从句、表语从句和非限制性定语从句来表示。 完成下列句子: ①________ is known to us all that China is a developing country. ②________ is known to us all is that China is a developing country. ③________ is known to us all,China is a developing country. ④________ we all know,China is a developing country. 【答案】①It ②What ③As ④As 1. ___ the delayed flight will take off depends much on the weather. A. Why B. When C. That D. What 2.—What a mess! You are always so lazy! —I'm not to blame, Mum. I am ________ you have made me. A. how B. what C. that D. who 3. It is difficult for us to imagine ________ life was like for slaves in the ancient world. A. where B. what C. which D. why 4. As John Lennon once said,life is ________ happens to you while you are busy making other plans. A. which B. that C. what D. where

6

5. Exactly ________ the potato was introduced into Europe is uncertain, but it was probably around 1565. A. whether B. why C. when D. how 6. The only way to succeed at the highest level is to have total belief ________ you are better than anyone else on the sports field. A. how B. that C. which D. whether 7. From space,the earth looks blue. This is ________ about seventy -one percent of its surface is covered by water. A. why B. how C. because D. whether 8. It remains to be seen ________ the newly formed committee's policy can be put into practice. A. that B. which C. what D. whether 9. _______ I want to tell you is the deep love and respect I have for my parents. A. That B. Which C. Whether D. What 10. The notice came around two in the afternoon ________ the meeting would be postponed. A. when B. that C. whether D. how 【答案】1. B2. B3. B4. C5. C6. B7. C8. D9. D10. B 1. Where and when we will build the new factory________ yet. A. is not decided B. are not decided C. has not decided D. have not decided 2. She is pleased with ________ you have given her and all ________ you have told. A. that;that B. what;which C. what;that D. all;what 3. Please put the medicine on the top of the shelf. It's ________ our children can't reach it. A. what B. that C. where D. how 4. —Would you tell me ____ you want your tea, with sugar or milk? —Sugar,please. A. whether B. when C. what D. how
7

5. The professor in the end decided to give the prize to________ has a command of English. A. who B. anyone C. whoever D. whomever 6. As a new graduate,he doesn't know ________ it takes to start a business here. A. how B. what C. when D. which 7. The last time we had great fun was ________ we were visiting the Water Park. A. where B. how C. when D. why 8. We should also care about the children from the earthquake - stricken area after ________ seemed to have returned to normal. A. it B. what C. that D. which 9. I was surprised by her words, which made me recognize _ _______ silly mistakes I had made. A. what B. that C. how D. which 10. The traditional view is ________ we sleep because our brain is “programmed” to make us do so. A. that B. why C. when D. whether 11. —It's thirty years since we last met. —But I still remember the story,believe it or not,________ we got lost on a rainy night. A. which B. that C. what D. when 12. With his work completed,the businessman stepped back to his seat,feeling pleased ________ he was a man of action. A. whether B. that C. what D. which 13. There is a sign ________ the Chinese food is becoming more and more popular. A. when B. that C. if D. which 14. ________ is reported in the newspapers,talks between the two countries are making progress. A. It B. As C. That D. What

8

15. While you've made some mistakes,I believe ________ you've done your best and ________ things will improve. A. that;/ B. /;that C. that;which D. if;that 16. The question came at the conference ________ we should do with the sluggish market. A. which B. where C. how D. what 17. It's none of your business ________ other people think about you. Believe yourself. A. how B. what C. which D. when 18. It seems that we value ________ we are trying to get more than ________ we possess right now. A. what;what B. what;that C. that;that D. that;what 19. During the summer holidays,we paid a visit to ________ was once our primary school ________ the workers use as a store. A. what;that B. where;which C. where;that D. which;where 20. Our city is no longer ________ it was ten years ago ,________ it was quite dirty and noisy. A. what;which B. that;which C. what;when D. that;where 21. It suddenly occurred to him ___ he had left his keys in the office. A. whether B. where C. which D. that 22. It is uncertain ________ side effect the medicine will bring about, although about two thousand patients have taken it. A. that B. what C. how D. whether 23. I made a promise to myself ________ this year, my first year in high school, would be different. A. whether B. what C. that D. how 24. Many young people decide to leave for ________ is a good place to live to seek their fortune. A. where B. what C. which D. that

9

25.The place ________ the bridge is supposed to be built should be ________ the cross river traffic is the heaviest. A. which; where B. at which; which C. at which; where D. which; in which 26. Before a problem can be solved, it must be obvious ________ the problem itself is. A. what B. that C. which D. why 27. How much one enjoys himself travelling depends largely on ________ he goes with, whether his friends or relatives. A. what B. who C. how D. why 28. When the news came ________ the war broke out, he decided to serve in the army. A. since B. which C. that D. because 29. Why not try your luck downtown, Bob? That's _______ the best jobs are. A. where B. what C. when D. why 30. The chief manager has decided to put ________ he thinks has good qualities in the position of the leadership of the company. A. those who B. anyone C. whomever D. whoever 【答案】1. A 2. C 3. C 4. D 5. C 6. B 7. C 8. B 9. A 10. A 11. B 12. B 13. B 14. B 15. B 16. D 17. B 18. A 19. A 20. C 21. D 22. B 23. C 24. B 25. C 26. A 27. B 28. C 29. A 30. D

10


赞助商链接

更多相关文章:
2015高考英语语法精讲精练 专题九 名词性从句常考点
专题九 名词性从句常考点 在复合句中起名词作用的从句叫作名词性从句。它包括主语从句、宾语从句、同位语从 句和表语从句。名词性从句是英语中的一个重要语法项目,...
名词性从句考点归纳
名词性从句考点归纳_高三英语_英语_高中教育_教育专区。名词性从句是高考重要的语法项目。掌握了以下主要考点和易错点,做好名词性从句考题就会快而准。名词...
专题九名词性从句常考点
专题九名词性从句常考点 - 专题九 名词性从句常考点 在复合句中起名词作用的从句叫作名词性从句。它包括主语从句、宾语从句、同位语从句和表语从句。名词性 从句是...
...语法精讲+精练:专题九 名词性从句常考点
【最高考】2015高考英语(江苏)语法精讲+精练:专题九 名词性从句常考点_高三英语_英语_高中教育_教育专区。专题九 名词性从句常考点 在复合句中起名词作用的从句...
...届高考英语语法精讲精练 专题九 名词性从句常考点
【最高考】2016届高考英语语法精讲精练 专题九 名词性从句常考点_高三英语_英语_高中教育_教育专区。专题九 名词性从句常考点 在复合句中起名词作用的从句叫作...
...高考英语语法精讲+精练:专题九+名词性从句常考点
【最高考】2015高考英语语法精讲+精练:专题九+名词性从句常考点_高三英语_英语_高中教育_教育专区。都是高考常考点,值得借鉴! 专题九 名词性从句常考点 在复合句...
高考英语语法精讲精练 专题九 名词性从句常考点
高考英语语法精讲精练 专题九 名词性从句常考点 专题九 名词性从句常考点 在复合句中起名词作用的从句叫作名词性从句。它包括主语从句、宾语从句、同位语从 句和...
2016届高考英语语法精讲精练 专题九 名词性从句常考点
专题九 名词性从句常考点 在复合句中起名词作用的从句叫作名词性从句。它包括主语从句、宾语从句、同位语从 句和表语从句。名词性从句是英语中的一个重要语法项目,...
高考名词性从句全部考点
高考名词性从句全部考点_高三英语_英语_高中教育_教育专区。高考,名词性从句,全部考点 语法专项 高考名词性从句全部考点一、用 that 或 what 填空 1.___ he wan...
广州最好的补习班新王牌教育名词性从句常考点高二名词...
广州最好的补习班新王牌教育名词性从句常考点高二名词性从句复习_英语_高中教育_教育专区。专题九 名词性从句常考点 在复合句中起名词作用的从句叫作名词性从句。...
更多相关标签:

All rights reserved Powered by 甜梦文库 9512.net

copyright ©right 2010-2021。
甜梦文库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit325@126.com|网站地图